На 6 ноември, събота отбелязваме Архангелова задушница. Това са два дни преди големия празник Архангеловден. На Архангелова или още Голяма задушница се почита паметта на починалите роднини, приятели и близки хора. На този ден е прието да се ходи на църква, както и на гробовете на близките ни хора. Задължително се пали свещ. В раздавката традиционно присъства вино, варено жито, питки или хляб, месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове. Житото символизира възкресението, хлябът и виното напомнят за Христовата жертва за нас.

Цветята на задушница символизират добродетелите на починалия. Тамянът е символ на чистата молитва, а свещта – безсмъртието на душата. Според възрастните хора, ако на този ден пеперуди прелитат около вас или мушици жужат, то това означава, че душата на мъртвия е наблизо. В православните храмове се обслужва панихида за всички починали.

На Архангелова задушница е прието да не се работи, да не се пере и да не се върши никаква домакинска работа. На този ден се отдава и вечна признателност към офицерите и войниците, загинали за България.

Архангеловата задушница се свързва с Деня на св. Архангел Михаил - 8 ноември, който наричаме още Архангеловден. Според православната църква св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.