Изтече крайният срок за регистрация на партиите за участие в парламентарните избори на 2 април. Заявление за участие в изборите са подали 18 партии и 8 коалиции, съобщиха от Централната избирателна комисия.
На предходните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. се бяха регистрирали 23 партии и 6 коалиции.
От всички, подали до момента заявления за участие в изборите 18 партии и 8 коалиции, вече има и регистрирани 11 партии и 4 коалиции, обяви ЦИК. Формациите, които подадат последни документите си, получават регистрация, но при условие на неприключила проверка.
До 18-и февруари Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите. Приемането на документите на политическите формации стартира на 8 февруари. За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева по сметка в Българската народна банка.
До 17 часа на 28 февруари партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до Районните избирателни комисии за регистрация на кандидатските листи. На 1 март ще бъде жребият за определяне на поредните номера в бюлетината.