Експерти провериха състоянието на мозайките на паметника на връх Бузлуджа, информира арх. Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа", основен двигател за съхраняване и преизползване на монумента. "Всички мозайки са на местата си, което се случва за първи път - коментира арх. Иванова за консервираните пана от вътрешния кръг на паметника. - Необходимо е да се постави защитен навес и на тези от външния кръг. За тази цел са необходими 64 хиляди лева. Вече започнахме и дарителска кампания, но все още голяма част от средствата не са събрани“.

В края на 2020 година международен екип, воден от арх. Иванова, извърши стабилизиране на мозайките от вътрешния кръг на паметника със средства от фондация „ГЕТИ“. Екип от учени в състав проф. Томас Данцл, завеждащ катедра "Реставрация", в Технически университет - Мюнхен; Лаура Тапини, експерт "Консервация на мозайки" - Диадрасис, Атина; доц. Стефан Белишки, завеждащ катедра "Реставрация" в Националната художествена академия; д-р Никифор Харалампиев, главен асистент катедра "Реставрация" в същата академия; д-р Станислав Станев, научен консултант на проучването и консервацията на мозайки от ИИИ - БАН и арх. Дора Иванова провериха състоянието на мозайките след зимата. Стабилизираните и консервирани мозаечни пана са запазени, но тези от външния кръг имат нужда от съхраняване, тъй като суровите метеорологични условия на Балкана им влияят.

Цялостният план за опазване и използване на паметника на Бузлуджа ще бъде представен на Международната конференция на 22 и 23 юли в Казанлък. В него участват екип от 18 реставратори от 4 държави и доброволци.