Близо 300 000 семейства с деца ще получат до 300 лева компенсации за транспорт Около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи ще получат компенсация в размер до 300 лв. Това предвижда Програмата за финансова подкрепа на физически лица за транспорт, която правителството одобри.
Средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 1 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Не е необходимо семействата да подават заявления за получаването на компенсацията.
Семейните помощи за деца се отпускат с подоходен критерий, което гарантира, че с програмата на правителството ще бъдат подпомогнати домакинства, които изпитват затруднения да покрият нарасналите си разходи за транспорт.
Програмата е разработена от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и индустрията в изпълнение на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт.
В него е регламентирано, че събраните във фонд "Сигурност на електроенергийната система" месечни вноски върху нефтопродукти, произведени в България от суров нефт с произход от Русия ще се разходват за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт по ред и условия, определени с постановление на Министерския съвет.
Целта на програмата е да допълни пакета от подкрепящи мерки на правителството, насочени към семействата с деца в България.
В него е регламентирано, че събраните във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ месечни вноски върху нефтопродукти, произведени в България от суров нефт с произход от Русия ще се разходват за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт по ред и условия, определени с постановление на Министерския съвет.
Целта на програмата е да допълни пакета от подкрепящи мерки на правителството, насочени към семействата с деца в България.
А иначе вноската за месец декември 2023 г. по чл. 1 от Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт е в размер на 69 904 372 лева. Тя е определена със Заповед № РД-16-33/15.01.2024 г. на министъра на икономиката и индустрията.