В Старозагорска света митрополия бе подписан договорът за започване на спешните аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ в град Шипка. След извършена процедура, утвърдена от Епархийския съвет, е избрана и фирмата изпълнител - „ЕЛИНА АД“ ЕООД, представлявана от Галина Нефтянова, съобщават от митрополията.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1 612 000 лева. В тази сума, освен реставрационните дейности, влизат и договори за инвеститорски контрол, строителен и проектантски надзор. Реконструкцията трябва да приключи за 24 месеца.

През миналата година Старозагорското епархийско ръководство информира, че най-голямата,12-тонна, камбана на храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир е спряна от използване с цел спиране разрушаването на камбанарията, което се получава от вибрациите ѝ. Ръководството дори започна кампания за набиране на средства за възстановяване на съоръжението.

Църквата „Рождество Христово“ – Шипка, е обявена за храм-паметник и паметник на културата от национално значение. Тя е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 92. Посветена е на героите от Руско-турската освободителна война (1877-1878). В нейните подземия е разположена костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през Освободителната война.
Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения, предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти.

Храмът е открит тържествено на 27 септември 1902 г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости. Огромните камбани, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25-годишнината от Шипченската битка през юли-септември 1877 г.