Старозагорският митрополит Киприан откри тази вечер в Казанлък представянето на филма "Архиереят", посветен на Старозагорския митрополит Панкратий. "Аз съм последният ученик на дядо Панкратий и ясно си спомням как се запознах с него в църквата "Успение Богородично" в Казанлък, благодарение на архиерейския наместник отец Петко Мотев", сподели митрополит Киприан. Той засвидетелства дълбока почит към човека, превърнал се за него в пример за всеотдаен духовник и мъдър Божи служител.

Филмът "Архиереят" е създаден през 2017 година по повод 50-годишнината от интронизацията на висшия български духовник. Автор на 28-минутната документална лента е журналистът Тони Куцаров, който е родом от Казанлък. Спомени за митрополит Панкратий споделят негови съвременници - митрополит Киприан, екскметът на Стара Загора проф. Цанко Яблански, племенницата на дядо Панкратий Диана Михайлова, настоящият заместник-кмет на община Стара Загора Иванка Сотирова. Негово светейшество българският патриарх Неофит, Сливенският митрополит Йоаникий, отец Тодор дават висока оценка на дядо Панкратий за приноса му в утвърждаването на Българската православна църква. Филмът е ценен не само със споделените спомени, но и с автентичните фотоси, звукови записи и видеокадри, запечатали едни от най-важните моменти от живота и дейността на Старозагорския митрополит. "Филмът е резултат от работата на целия екип, но без подкрепата на Старозагорска митрополия той нямаше да бъде това, което представяме тази вечер пред вас. Вашето внимание, с което го изгледахте, е най-добрата оценка за него", каза пред казанлъчани авторът Тони Куцаров.

"Архиереят" събра в залата на ул. "Искра" 4 духовници от Старозагорска и Казанлъшка духовни околии и много граждани. И всички заедно свършиха едно богоугодно дело - почетоха паметта на един мъдър архипастир и и всеотдаен духовен баща.

За представянето на лентата в Казанлък заслуга имат Старозагорска митрополия и домакините от Община Казанлък.