Три спектакъла ще представи Старозагорската опера на откритата сцена край язовир Копринка през септември, съвместно с Община Казанлък. Те ще са част от програмата на Празници в Долината на тракийските царе. Сътрудничеството между оперния театър и Общината започна миналата година, когато на брега на язовир "Копринка", близо до древния тракийски град Севтополис, бе представена най-известната творба на Пучини – „Турандот“. Друг проект, който директорът Огнян Драганов представи вчера, е заснемането на два филма – „Атила“ в подножието на паметника на Бузлуджа и на „Трубадур“ в рудниците на „Мини Марица-изток“.

Традиционните представления на открито за тази година са, на стадион „Берое“ – балетът „Сънят на Пилат“ и на Античния форум в Стара Загора – „Отело“. Старозагорци ще имат турне и в Чирпан. В сградата на недостроения Дом на културата ще играят „Атила“, а на празника на града ще има голям концерт в центъра на града, дирижиран от Старозагорския митрополит Киприан.

Друг акцент в годишната програма е подготовката на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ с хореограф световноизвестният Марио Пиаца.

На 13 януари директорът на операта Огнян Драганов и шефът на БТА Кирил Вълчев подписаха договор за партньорство и сътрудничество, с което ще се подобри популяризирането на работата на културната институция.