Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да извърши проверка във връзка с отпускането на субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии в слабо населени планински и гранични райони в страната. Премиерът проведе среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова .


Министър-председателят разпореди да се проверят всички конкретни случаи, изнесени в медиите. “Повече пари сме дали, а има недоволни хора, това няма как да се случва“, заявява министър-председателят. Премиерът Борисов изтъква, че са отпуснати 4 милиона лева повече за дотиране на линии, които са за малки населени места.

Борисов поиска да се мисли в посока промяна на модела - за повече справедливост и отговорност, не само от държавата, а и от общините в субсидирането и компенсирането на обществените автобусни превози. Премиерът поиска и конкретни мерки срещу нерегламентирания сив сектор в транспорта.


Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова заяви, че от организацията са отворени към всички предложения на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за „изсветляването“ на бранша и подобряването на транспортните услуги.


Преди седмица от казанлъшкия превозвач „Кумакс“ също настояха за отношение от страна на Община Казанлък при компенсирането на автобусните линии, както и за изплащане на дължими субсидии за поевтинен транспорт за пенсионери и ученици за предходни години, в размер на 480 хиляди лева.

Управителят на фирмата- превозвач Иван Кутев бе категоричен, че " автобусният транспорт е в колапс и е въпрос на време да спре".
Искането и твърденията му наложиха спешно решение в комисията по Бюджет и отношение от страна на местния парламент и общинската администрация.


На последното заседание на Общинския съвет в Казанлък, при окончателното примане на бюджета на Общината за тази година, бе гласувано при възможност да се отпуснат общо 60 хиляди лева, по 10 хиляди за половин година,на фирмата – превозвач, за подобряване на транспортното обслужване на пътниците.
След този период и след въвеждане в експлоатация на електробусите, ще се реши дали компенсацията да продължи, бе съобщено на сесията.