Детските градини започват отново да приемат деца от 22 май. Това съобщиха министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев току-що на брифинг в Министерския съвет. От 22 май до 1 юни се очаква да отварят малко детски градини, предимно частни, които имат по-голяма готовност за прием на деца в новите условия, каза още министър Вълчев, а в седмицата след 1 юни се очаква и държавните да отварят врати. През топлите дни децата ще бъдат извеждани през повечето време навън, като ще се осигурява необходимата дистанция между групите. Учителите и останалият персонал ще бъдат със съответните предпазни средства. Часовите интервали, в които децата се оставят и се вземат, ще бъдат по-широки.

Отварянето на детските градини и ясли става след заповед на министъра на здравеопазването. За реда и организацията ще отговарят кметовете на общините. Важното за родителите в случая, е, че няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и спазването на противоепидемичните изисквания. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на съответното заведение, обясни Ананиев. Той допълни, че се предвижда целево тестване на персонала в детските градини и ясли.