Голямата Задушница винаги се отбелязва в съботния ден срещу Неделя Месопустна. Тази година почит към нашите починали близки ще отдадем на 18 февруари. Всяка година Задушниците се почитат в съботен ден, тъй като в седмичния празничен цикъл църквата е определила този ден от седмицата като ден за покойниците.
Поменът може да се извърши у дома, на гроба на мъртвите или в църквата. През деня се слагат общи софри. Важно е първата хапка и първата глътка вино да се поставят на земята, като те са за мъртвите. Винаги, когато се прави това, се изричат думите „Бог да прости“.
Житото е символ на възкресението, понеже по думите на Св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако преди всичко не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.
Важното е да са раздаде нещо на този ден – не къде! Да се запали свещичка и да се поменат покойниците.
Грешно е да се оставя подавка на гробовете, защото гладни животни може да я изядат и по този начин се оскверняват душите на покойниците.
На 19 е Неделя Месопустна, след която започват Великденските пости.