Юристът Стефан Саранеделчев, дългогодишен заместник-председател на Окръжен съд - Стара Загора, вече пенсионер, може днес да се нарече Летописецът на Казанлък. Зад гърба си съдия Саранеделчев има близо 10 авторски книги, като в по-голямата част от тях той детайлно изследва старите казанлъшки родове – Саранеделчеви, Калайджиеви, Кьорнедялкови. Истински изследовател, с перфектна точност и прецизност, Стефан Саранеделчев чертае родословните дървета, проследява старите казанлъшки фамилии отпреди 200 години до днес, събира и публикува автентични снимки, разказва за събития и места в града на розите, които вече са забравени и малцина са останалите, които ги помнят. Затова неговият принос в историята на Казанлък е изключително ценен. Човек, който заслужава да бъде достойно почетен от своите съграждани.

Ето и неговото мнение относно бъдещия проект за Колодрума в Казанлък, което той изпрати до сайта zakazanlak.bg:

„Като стар, обичащ родния си град казанлъчанин се вълнувам от въпроса за изграждане на многофункционална спортна зала в Казанлък. Тези дни в казанлъшки сайтове прочетох, че с отпуснатите на Казанлък по държавния бюджет средства за 2024 г. в размер на 13,5 млн. лв. се предвижда да се ремонтира пистата на колодрума, а в неговото вътрешно пространство да се изгради спортна зала. Това означава, че пистата на колодрума, ще остане извън залата (ще бъде около нея).

Според мен, подобно разрешение е крайно неудачно. Наскоро, чрез казанлъшки сайтове бе извършено допитване до казанлъчани кой вариант от предложени 3 идеи за зала предпочитат. От тези три идеи не можеше да стане ясно, че се предвижда колоездачната писта да бъде около залата. Ако се допусне подобно разрешение, практически ще бъде унищожен колодрумът. Това е така, защото:

1. Той няма да може да се използва за състезания, тъй като зрителите няма да имат възможност да наблюдават колоездачите по цялата писта. Залата ще им пречи най-малко да виждат 1/2 от пистата. Освен това, състезателите няма да имат възможност да наблюдават своите съперници в другите части на пистата, защото залата ще им пречи.

2. Пистата няма да може да се ползва пълноценно и за тренировъчен процес. Как треньорите ще проследяват по едно и също време своите възпитаници по цялата писта?

ПРЕДЛАГАМ да се преразгледа това разрешение за използване на отпуснатите 13,5млн., като:

1.С част от тях се ремонтират пистата, трибуните, осветлението и оградата на колодрума;

2. Спортна зала за други спортове да се изгради в празното пространство северно от стадион "Севтополис" и тенис кортовете, където пролетно време се разполагат панаирджийски люлки и други съоръжения."