103 хиляди лева за консервационни и реставрационни дейности на сградата на Народно читалище „Светлина – 1861“ в град Шипка отпуска Министерството на културата. Средствата са отпуснати съгласно договор, подписан между Община Казанлък и Министерството на културата за започване на ремонтни дейности. Те включват укрепване на сградата, ремонт на покрива и съпътстващи ремонтни работи. В следващите дни се очаква да бъде избран изпълнител по проекта.

Преди повече от година Кметството в град Шипка и Читалищното настоятелство обявиха национална дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на вековната сграда. Това стана, след като в общественото пространство широко се коментира лошото състояние на сградата и бе изявено желание читалището да започне нов живот. Събраната до момента сума обаче е в размер на 50 (петдесет) лева. Въпреки неуспеха на дарителската кампания, министърът на културата Боил Банов и кметът на Казанлък Галина Стоянова спазиха своето обещание и със заповед на министъра от февруари 2020 читалище “Светлина 1861” е обявено за недвижима културна ценност от новото време с категория “местно значение”, съобщават от Община Казанлък.

Общината изготви инвестиционен проект за необходимите строителни дейности и осъществи авторски надзор. Тя получи одобрение и на проекта си за първия етап от реконструкцията на сградата. Община Казанлък продължава дейностите си по грижа за читалище “Светлина 1861” - Шипка, а именно подновяване на дограма и възстановяване на фасадата.

Следващият трети етап, по който ще се работи, е вътрешното възстановяване на сградата с мултифункционална зала.

Галина Стоянова призова жителите на Шипка да работят и за двете читалища в града и за каузата “Читалище “Светлина - 1861”, а кметът на Шипка Василка Панайотова изказа благодарност на кмета на община Казанлък и на министъра на културата и призова хората да бъдат единни и сплотени и да работят за възстановяване на читалището.


Строителството на сградата на НЧ "Светлина - 1861" е започнало през 1934 година и завършва 25 години по-късно – през 1959-а. Вътрешната й архитектура да се оприличава на тази на Народния театър в София. През 1996 година с решение на Общинския съвет сградата е обявена за публична общинска собственост, а през 2001 година е предоставена за безвъзмездно ползване на НЧ „Светлина 1861”.

За сагата с читалище "Светлина - 1861" в град Шипка, за която zakazanlak.bg разказва още през 2018 година, можете да прочетете на линка: https://www.zakazanlak.bg/nishcho-lichno-16/dve-nazad-edno-napred-chitalishchno-tango-7666