Копие на чудотворната Ченстоховска Богородица дойде в Казанлък

Копие на чудотворната икона на Дева Мария от Ченстохова, известна като Черната Мадона, дойде в Казанлък. Тя пристигна от Бургас и в продължение на месец ще бъде в католическата църква от източен обред „Свети Йосиф”. Копието на чудотворната и забулена с мистика Черна Мадона идва в града на розите по повод отбелязването на 131 години от смъртта на Дон Боско, основател и покровител на монашеското общество „Салезианите на Дон Боско”, което ще се състои на 2 февруари. През януари 1995 година идва официалното нареждане за основаване на монашеско католическо общество на Салезианите на Дон Боско в енорията „Свети Йосиф” в Казанлък. За негов директор е назначен отец Петър Немец.

В историята на чудотворната икона на Ченстоховската Богородица, наричана още Черната Мадона, се преплитат вековни легенди и исторически факти. Според едно древно предание иконата е нарисувана в Ерусалим от апостол Лука, с което искал да предаде на поколенията неизразимата красота на Мария. Според същото предание по-късно тя била отнесена в Константинопол и положена в храма на император Константин, а по-късно е подарена на руския принц Лъв, служещ в римската армия, който я отнася в Русия, където е почитана като чудотворна. Въпреки многобройните съществуващи легенди, днес се смята, че иконата принадлежи на византийската школа и датира между VІ и ІХ век. След няколковековни странствания попада в Полша.

Ченстохова е бил първият град по течението на река Варта, единственият път, водещ на север. Според преданията, именно оттук през IХ в. са минали, при мисионерските си пътувания до Великоморавия, светите славянски братя Кирил и Методий. Според някои учени иконата е донесена в Ченстохова именно от тях - за да имат над тяхната мисия благослов на Божията Майка и за да може тя да простре закрилата си над славянските народи, на които солунските братя носят светлината на Евангелието.

Според друга история, преди да се установи в Ченстохова, иконата на Божията Майка се е намирала в Киев, донесена тук от византийската принцеса Анна, сестра на император Василий II, която се омъжва за киевския княз Владимир - покръстителя на Русия. През ХII в. по време на едно от многобройните татарски нападения над руските земи, Белз е обсаден. Вярвайки в закрилата на Дева Мария, обсадените изнесли чудотворното й изображение на крепостните стени, за да закриля града. Една татарска стрела обаче пронизала лика на Божията майка. От “раната” на иконата потекла кръв и това смаяло защитниците. Но станали още по-смаяни, когато над града се спуснала гъста мъгла - тя обгърнала татарите и предизвикала истински хаос сред тях. Объркани в мъглата, те започнали да се избиват един друг и мнозина загинали, а тези които оцелели, избягали панически. Така Божията Майка спасила Белз.

През 1382 г. княз Владислав Ополски решава да премести чудотворната икона от Белз в Лвов. По пътя за своя замък, той се спира в малкото селце Ченстохова и оставя иконата на съхранение през нощта в селската църква “Успение Богородично”. Kогато на сутринта дошли да я вземат, не могли да я помръднат от мястото й. Така Божията Майка дала знак, че иска да остане в това бедно селце. Един месец по-късно Владислав дарява енорийската църква на Ченстохова и на монасите, които обитавали намиращата се в близост Ясна гора. Не след дълго скромната селска църква била съборена и на нейно място князът издигнал голям каменен храм, в който и досега се намира образът на Света Богородица Ченстоховска.

През 1717 г. чудотворната икона на Божията Майка в Ясна гора е увенчана с папска тиара и култът към нея се разпространява бързо сред вярващите от петте континента и не след дълго Ченстохова става постоянна цел на многобройни поклонничества.

Копие на чудотворната Дева Мария от Ченстохова има у нас в Малко Търново. Историята на тази икона е свързана с мисията на отците Възкресенци. През 1907 година полякът Валентин Якубяк подарява на мисията копие на Ченстоховската Богородица. Пътят й е доста трънлив. През 1928 година отците Възкресенци са принудени да преустановят мисията си в Одринска Тракия и тя е пренесена в Стара Загора. През 1960-а я подслоняват в Малко Търново. При своето посещение в България, на 25 май 2002 година в София Негово Светейшество Папа Йоан Павел II коронясва иконата на Дева Мария от Ченстохова, покровителка на единството между християните. Днес тя се намира в Малко Търново.

Копието на чудотворната икона, което днес е в Казанлък, отците Салезиани наричат странстващо. То е изработено през 2015 година от художника Л. Домански от Вроцлав. Иконата е осветена и благословена от кардинал Станислав Дзивиш, архиепископ на Краков и бивш личен секретар на папа Йоан Павел II на 27 май 2015 г., по молбата на апостолическия екзарх епископ Христо Пройков. Странсващата икона на Ченстоховската Богородица вече е посетила редица градове като Познан - Смоховице, Малко Търново, Бургас, София - Сестри Евхаристинки, Велико Търново, Малчика, Царев брод.

Възможността да се докоснат и да се помолят пред иконата на Дева Мария от Ченстохова, сега имат казанлъчани.