Тя има цели два именни дни в годината, но чистосърдечно признава, че не ги празнува, макар да са я нарочили. Първият за годината й е днес. На Цветница. Не е от шумните хора по принцип, нито от набиващите се на очи. Макар да е въздушен знак. Водолей.

От онези, за които светът е необятно приключение и винаги са готови за нови пътешествия. По него. Мечтае за круиз. Ако спечели пари от тотото, което не играе.
И използва всяка свободна минута, отвъд грижи по дом и пораснали деца, за своите си женски красоти и красти: гоблени, разходки в планината, турски сериали и тенис… по телевизията.
Има цветно име и обожава цветята. Тези, които не цъфтят. Другите не й виреят. Освен мушкатата.
И обожава да й подарявта рози.
Кръстена е на баба си Невена и за разлика от нея не е нито тиха, нито кротка.
Защото е Венета. Коева. Именичката и отличничката за тази година в арсеналската Алея на славата на цех 120 на Завод 2.
По професия е окачествител, по призвание – цветарка и гобленарка, а в книгата на живота за нея пише: дълбок и всеотдаен човек. С нелек живот.
Който обича всичко, което осмисля живота красиво и го прави по-добър и лек.
Работлива.

Намерила е своята си формула да се грижи за дома, да помага на съпруга си - бивш арсеналец, да издържат студентка в София и син, тръгнал по пътя й. Ученик в Професионалната гимназия на Казанлък „Иван Хаджиенов“.
За разлика от Венета Коева, завършила „Студена обработка на металите“, момчето й е предпочело да заложи на архитектурата и строителството.
Честта да бъде в тазгодишната Алея на първенците на голямата фирма за Венета е за първи път. В 30-те й години вярна работа в нея. Хубавата новина й съобщил лично началник-цеха Васил Калайджиев.
Дошла в „Арсенал“ от училище, по договор, преди 30 години. И оттогава до днес има само едно работно място - на окачествител, производствена контрола в цех 120 на Завод 2.
Харесва работата си, научила е много в нея за годините и въпреки това всеки ден намира нови предизвикателства. Работата й е да проверява качеството на произведената продукция: контролните измервания са на всеки 30 минути, на всяка една операция, на всяко едно работно място. Тя и още две колежки се грижат за изпълнението на технологичните изисквания и качеството на продукцията от близо 50 работни места. Нямат право на грешки.
Твърди, че са добър колектив, с повече жени в него. А с жени по-трудно се работи, потвърждава проверената максима Венета.

След работа има много работа. Като всяка жена с две големи деца, с големи нужди и къща.
Упорити са, работливи, дъщерята е студентка със стипендия за отличен успех, с гордост казва за тях майката. Има едно-единствено желание за тях: да са здрави и да се реализират добре.
Сред камарата с гоблени в дома си Венета има един най-скъп: най-малкият - „Хижа в планината“, но в рамка. Дар от децата.
От линията на 49-те си години е разбрала, че в живота няма нищо по-ценно от здравето. Нямаш ли него, нищо нямаш.
Затова и не къта пари за големи планове. Особено материални.
Знае, че смисълът и щастието са в малките неща и… хубавите спомени. Затова - когато може, винаги пътува: в страната и извън нея. Била е на много места и иска да види още.
С круиз.
Ако я стигне сляп тото-късмет… Макар да не играе.

Отвъд мечтата вярва, че, ако искаш нещо и работиш упорито за него - става. Вярва и в чудесата и в никак не случайните Божи планове. По начина, по който вярва в доброто.
Което е над всичко и въпреки всичко. И е по-жилаво от всяка мимолетна слава.
Простата голяма философия на „цветната“ Венета от Завод 2 на „Арсенал“.
Именичката на красивия пролетен празник от арсеналската Алея на славата.