България е на трето място в ЕС  по загуби на храна

България е в челната тройка на страните в Европейския съюз с най-високи загуби на храна в първичното производство

Над 36 млн. европейски граждани не могат да си позволят качествена храна всеки втори ден. Същевременно, по данни на Евростат, общото разхищение на храна в ЕС е било 127 кг на човек.

По отношение на България проучването показва, че у нас се изхвърлят средно 86 кг хранителни отпадъци на човек годишно, като едва 26 кг от тях идват от домакинствата. За сметка на това страната ни е в челната тройка на страните с най-високи загуби на храна в първичното производство.

Именно намаляването на хранителните отпадъци в ЕС беше темата на първия от поредицата граждански панели, които се провеждат като продължение на Конференцията за бъдещето на Европа, съобщават от Европейската комисия, в който се включиха над 150 европейци от различни държави членки, на различна възраст и с различни интереси.