Благотворително: За Калоян и силата на майките


Оригинална рисунка на известния казанлъшки художник Теню Пиндарев дари съпругата му Донка Пиндарева за Благотворителния базар в Музея на фотографията

Когато слушах тази история за борбата на една майка в лечението на тежко болното й дете, си помислих: "Боже, колко сили трябва да има човек, за да издържи на всичко това и нито за миг да не се предаде?!". Сигурна съм, че всички, които научат историята на Калоян, на неговата майка Десислава и на цялото им семейство, също ще си зададат този въпрос. Защото лечението на Калоян, роден като недоносено бебе, с произтичащите от това всички последвали усложнения и заболявания, е една истинска Голгота. В която хората остават сами със своето нещастие и със своя стремеж да надвият бюрокрацията и да стигнат до очаквания добър резултат.

И... не съм напълно права. Защото, ако държавата оставя семейства като тяхното сами да се справят с трудностите, то истинското човешко милосърдие се събира по незнайните Божии пътища, за да сгрее надеждата за по-добро бъдеще. Изразът на тази съпричастност е Благотворителният базар в Музея на фотографията в помощ на малкия Калоян от Казанлък, който страда от тежко заболяване, но пък има силна и смела майка, която твърдо вярва, че нейното момче ще израсне като пълноценен човек.

Калоян Валентинов Христов е на 6.5 години. С диагноза аутизъм и сериозни съпътстващи заболявания. Момчето се ражда недоносено и един месец е поставено в кувьоз. Майката Десислава Колева забелязва известно изоставяне във физическото му развитие и предприема провеждането на няколко курса за рехабилитация на детето. Всичко останало изглежда наред. Но към 2-рата годинка на детето й прави впечатление, че то става все по-отпуснато, болнаво, незаинтересовано към околния свят. Води го по лекари, но истината е, че никой не се заема сериозно, а състоянието на момчето се влошава. Първият лекар, който поставя диагноза на 2.5-годишния Калоян е професорка в София, според която той има аутизъм, но изписаното лекарство още повече задълбочава здравословните му проблеми. Майката Десислава денонощно чете книги, рови се в интернет, споделя в специализирани форуми. Понякога дните и нощите се сливат в грижи и търсене на изход, идват моменти на отчаяние, но те бързо преминават, защото няма време за губене.

От толкова много информация и от наблюденията върху детето си Деси стига до извода, че той има проблеми със стомаха и червата, затова търси нови възможности за диагностициране и лечение. Следващата болница, където семейството води Калоян, е университетската „Света Марина“ във Варна. Специалистите тук установяват, че е със стомашно-чревни проблеми, метаболитни нарушения, алергия, кръвта му е наситена с тежки метали. И тук започва истинската борба на семейството за спасяване живота на малкия Калоян и за пълноценното му развитие.

В момента Калоян Христов провежда комплексно лечение. По препоръка на лекарите във Варна от миналата година прави хипербарна оксигенация, т.нар. лечение с барокамера, което помага на организма да изхвърли токсините и тежките метали и да засили делението на клетките. Това лечение се прави в Пазарджик, където частен център има необходимата апаратура. Годишно са необходими 120 процедури, едната от които струва 50 лева, но казанлъшкото семейство може да си позволи едва половината от тях. Паралелно с това се провеждат и процедури по електростимулация, които се правят в център във Варна. Това лечение е важно за детето, тъй като чрез тях се стимулира производството на нови мозъчни връзки. Една процедура струва 50 лева, а годишно са нужни поне 50. Отделно от това детето се нуждае от логопед, но по социалната система на България той може да ползва безплатно едва 2 часа седмично, а са необходими 20 часа. Един час на частно при логопед е 10 лева. И плюс всички тези разходи родителите и сестричката Михаела трябва да осигурят на малкия подходяща храна, защото той е на безглутенова диета и безлактозна хранителна програма. Храни се с бебешки пюрета, а едно пакетче диетични бисквитки струва 4-5 лева, толкова е и специалният хляб, литър соево мляко е 7-8 лева.

„Аз виждам, че откакто започнахме комплексното лечение, детето ми се подобрява – споделя майката Десислава Колева. – Преди беше отпуснат, неконтактен, а сега живна, усмихва се, можем да общуваме, обува си сам чорапките и панталончето, което преди не можеше... Виждам промяната и имам надежда, че ще се оправи и ще бъде пълноценен човек.” Вяра й дават и конкретни случаи с деца, които са преодолели подобни затруднения и с упоритостта и волята на родителите си вече са много по-самостоятелни, карат колело, плуват, пишат, напредват в говоренето.

Преценката на лекарите е, че лечението непременно трябва да продължи, за да получи Калоян шанс за развитие и оздравяване. Истината обаче е, че семейството трябва да има 15 хиляди лева годишно само за терапията на Калоян и за хранителните добавки. Майката не работи, защото няма кой да се грижи за момченцето, а в семейството има още едно дете – момиченце на 11 години, което също има своите потребности. Заплатата на таткото съвсем не стига, въпреки че той по мъжки стиска зъби и прави всичко възможно да осигури средствата. Семейството започва отглеждането на пчели, за да разполага с екологично чист продукт за децата си. Майката записва задочно „Зооинженерство” в Тракийския университет в Стара Загора, за да може да отглежда пчелите, които биха могли да се превърнат и в източник на доходи за семейството. Но докато това стане, родителите на Калоян просто изнемогват. Затова Десислава решава да се обърне към добри и съпричастни хора и да организира благотворителна акция в помощ на детето си. За първи път от толкова години тя пристъпва към това събитие с неудобство, но с много повече надежда, че хората ще се отзоват на нейния зов за подкрепа и ще помогнат, кой колкото може. Но от сърце.

И така, на 18 декември, понеделник, в 17.30 часа Музеят на фотографията в Казанлък щедро отваря вратите си за Благотворителната инициатива в подкрепа на Калоян Христов. В продължение на цялата следваща седмица, до 22 декември, включително, тук могат да се закупят за благородната кауза коледни сувенири, ръчно изработени картички, рисунки, картини, изработени и дарени с много любов от малки и големи казанлъчани. Сред добродетелите е художникът Росен Дончев, който предоставя картина, а съпругата на известния казанлъшки карикатурист Теню Пиндарев дарява оригинален шарж на художника, сумата от продажбата на която отива директно за лечението на Калоян.

Базарът ще бъде открит с красиви изпълнения на казанлъшки формации, също благотворително. Нека бъдем заедно, защото светът има нужда от доброта, а тази инициатива е лакмусът за нея.

Банкова сметка за набиране средства за Калоян е:
ЦКБ АД – Клон Казанлък
(CECBBGSF)IBAN: BG16CECB979040F1642400- Спестовни
За Калоян Валентинов Христов
Ж.К. Изток, бл.32, вх.Д, ет.1, ап.98