4-годишната Мария дари косичката си на онкоболно дете


Тя е като ангелче. Руса, синеока, слънчева и чаровна. Може би като всяко здраво и обичано дете на нейната възраст. Но това, което прави четиригодишното момиченце Мария различно от нейните връстници, е личното й решение да дари прекрасната си коса на онкоболно дете, което има нужда от подкрепа, самочувствие и вяра.


Мария Владова, внучка на Почетния гражданин на Казанлък Едрьо Едрев и дъщеря на първата българска лютиерка, завършила световноизвестната школа в Кремона – Радиана Едрева, навършва 4 годинки на 1 юли. Броени дни след рождения си ден, момиченцето и майка й отиват във фризьорския салон, където тя прави своя подарък за друго дете, което ще бъде щастливо с нейната коса и ще вярва, че ще оздравее, щом като на света има добри хора.


Решението на русокосото ангелче идва, след като гледа по телевизията репортаж за болно дете, което след курсовете по химиотерапия е останало без косичка. Дълбоко впечатлена от това, Мария споделя с майка си тревогите за това непознато дете и заявява, че иска да му помогне.


Радиана знае за инициативата на казанлъшкия стилист Стенли „Надеждата е красива“ за даряване на естествена коса за перуки на онкоболни жени. Знае също, че от миналия 1 юни кампанията привлече и деца, които искат да дарят косите си за болни деца. Внимателно предлага на малката си дъщеря този вариант – да даде косичката си на дете, което има нужда от нея. Мария с радост се съгласява и едва отпразнувала рождения си ден, настоява мама да я заведе на фризьор, за да дари дългата си коса. И както в приказките, които всеки ден слуша казанлъшкото дете, „речено - сторено“. Дългата руса и гъста коса, която от рождението на Мария до този момент никога не е подстригвана толкова късо, е отрязана и завързана на здрави снопчета, за да се превърне в щастие и усмивки за нуждаещо се дете. А Мария Владова става най-малката дарителка в националната кампания, тръгнала от Казанлък, „Надеждата е красива“.
Какво кара едно малко момиченце, което се прехласва по русокосата и дългокоса Рапунцел от анимационния филм „Рапунцел и разбойникът“ по приказката на Братя Грим, да се раздели с косата, която има точно като любимата си героиня, на която толкова иска да прилича?! И вместо да се кипри с буйната си коса, да е безкрайно щастлива от факта, че тя ще краси главата на болно дете? Ами, това е истинската човечност, по детски неподправена и искрена. И един урок за възрастните, ако сме забравили да бъдем милосърдни и съпричастни към болката на другите около нас.