Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Инициативата е на СЗО, Червения кръст и Международното дружество за кръвопреливане и се отбелязва от 2004 г.
Днешният ден има за цел да насочи вниманието на общността към необходимостта и важността на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.

"ЕДВА 30 МИНУТИ, А ВСЪЩНОСТ – ЦЯЛ ЕДИН ЖИВОТ! ДАРЕТЕ КРЪВ!
Това призовават от СЗО, Червеният кръст и МДК.
Всеки човек между 18 и 65-годишна възраст, с тегло над 50 кг., и липса на противопоказания, може да дарява кръв. А самият процес на кръводаряване – отнема не повече от 30 минути. 450 мл е кръвта, която се взема при кръводаряване. Тя се възстановява количествено в организма за 24 часа, а качествено – за няколко седмици.
Според "правилата" мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените - 4.
Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде поне 2 месеца.
Личното участие в донорското движение е ярък израз на хуманизъм и доброта, патриотизъм и дълбоко разбиране на съвременните проблеми на нашето общество.
БЛАГОДАРНОСТ на всички, които помагат в битката за човешкия живот!
В Световния ден на кръводарителя от Международното дружество за кръвопреливане призовават: Стани нечий герой! Дари кръв!
Благодарност на всички, които още в първите часове на кампанията се записаха в платформа за кръводаряване. Благодарност за тяхната готовността и за съпричастността им!
Мотото на Световния ден на кръводарителя за 2021 година е „Дари кръв и запази пулса на Света”.
Тази година се разчита на младите, чийто ентусиазъм и вдъхновение ни карат да вярваме, че заедно можем да направим Света по-добро и по-сигурно място за всеки!