Кола на бъдещето с името „Духът на Долината“ подготвя екип от учители и ученици на казанлъшката Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт. Това съобщи директорът на професионалното училище д-р на т. н. Дечко Пейчинов. Негова е и идеята за създаването на автомобила, с която успява да запали и много от учениците на гимназията. Профилът на еко-електромобила на казанлъшките ентусиасти вече е готов.

За създаването му гимназията е обединила усилията на специалисти, експерти, ученици и партньори, в името на екологично чистата енергия и нейното ефективно използване.
В разработката на футуристичния дизайн и задвижващите агрегати на прототипа активно участват представители на фирмите „Давид холдинг“ АД, SpaceCAD Ltd. и „Алмот“ ЕООД от Стара Загора, технологични партньори в проекта.
Автомобилът на бъдещето е с розов цвят, овална форма и прилича на малко бижу.


Двигателят на електроавтомобила е създаден на база продукти на голяма технологична компания, като целта еда се постигне ефекта на т.н. „съпротивление на капката във въздуха“.
Прототипът на автомобила, който се изготвя ще е дълъг 3,5 метра, с тегло 140 килограма и височина от 1 метър. Ще бъде изработен от карбон и ще се задвижва от електрическа батерия.


Амбицията на екипа създатели на автомобила „Духът на Долината“ е да еготов съвсем скоро и през септември да премине 10 теста на квалификации на Shell Eco-marathon Европа в Истанбул.
Казанлъшката ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт участва в това престижно и единствено по рода си състезание, което има за цел да вдъхнови младите хора - бъдещи учени и инженери, за разработване на енергийно ефективни решения в транспорта за първа година.

В началото на този месец, в зала „Арена Армеец“ в София екипът, създател на „Духът на Долината“ представи прототипа на автомобила на бъдещето. Прототипът бе представен и в Панорамата на професионалното образование в Стара Загора.
Авторите на новия електромобил са създали и специално промоционално клипче, което да представя тяхната разработка.

Може да се види тук: