Идва краят на неразградимата пластмаса Учени откриха ензим, който унищожава пластмаси, като пълното им разграждане става за няколко дни, съобщава сайтът economy.bg.

Изследователите са открили случайно ензима с чудодейното действие. Добивът му става след модификацията на бактерия, която може да бъде открита в сметищата в Япония. За целта учените са облъчили организма с източник на димантна светлина (наситен рентгенов лъч, 10 млрд. пъти по-ярък от слънцето). Първоначално ензимът изглеждал сходен с еволюцията на много видове бактерии.

„Няма да ни се налага да извличаме нови природни ресурси и ще можем да намалим количеството пластмаси, изхвърлени в природата“, сподели пред „Гардиън“ професор Джон Макгиън от университета в Портсмут, Великобритания, цитиран от сайта. В момента пластмасовите шишета могат да бъдат рециклирани и превърнати във фибри за изтъкаването на дрехи и килими. Ензимът може да позволи разграждането на пластмасите на първоначалните им съставки и оформянето на нови материали.