В Деня на хумора и шегата - 1 април, Държавна опера-Стара Загора ще представи от 19.00 часа операта-буфа „Крокфер“ на френския класик Жак Офенбах. На 1 април в „Крокфер“ участват солистите Милко Михайлов, Георги Динев, Нели Петкова, Евгений Арабаджиев, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. На диригентския пулт ще застане Димитър Косев.

„Въпреки че е бил само на 37 години и не е имал още натрупан голям опит в композирането, Жак Офенбах пише за театър „Буфо Паризиен” през 1857 година две едноактни оперети-буфа „Драгунет” и „Крокфер”. Независимо от възрастта си, опита и формата на произведенията, характерът на гения в тези произведения си проличава изцяло. Акуалността им е жива и до днес, а сякаш с пророческа дарба Офенбах е придвидил и показал в тях бъдещи събития и личности“, казва режисьорът Славчо Николов.

Премиерното за България представяне на „Крокфер“ и „Драгунет“ се състоя на 16 декември 2016 година в Стара Загора. Млад, талантлив и ентусиазиран екип създаде впечатляващи естетски и свежи спектакли, носещи необикновения заряд на ярката артистична индивидуалност и творческо вдъхновение. В „Крокфер“ е смешно, весело, забавно, игриво. Всички артисти изпълняват своите роли с жар, пресъздават истински смешни образи, без викове и пресилено гримасничене. Невероятно забавни герои и една забележителна любовна двойка... На сцената оживява най-красивата битка - в името на Любовта и Отечеството, в името на Живота.