Световна премиера на Античния форум

На 25 юли 2019 г. от 21 часа ще се състои световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана от Андре Катели специално за да бъде изпълнена на Античния форум в Стара Загора.

Всеки от зрителите на премиерата ще получи специална брошура, издадена от Регионален исторически музей-Стара Загора с интересни исторически подробности за времето, в което се развива действието на това музикално произведение. Така те ще имат не само либретото на операта, но и историческото либрето за този интересен период. В брошурата някои от пасажите звучат като приказка от далечни времена: „Траян имал репутацията на благосклонен и в същото време строг военачалник. Твърди, че иска да бъде такъв император, какъвто той самия би желал да има като поданик. Популярен е и сред народа на Рим, поддържайки еднакво добри отношения, както със Сената, така и с армията. Опитва се да ограничи корупцията сред държавните служители, води две войни. След установяването на траен мир на север, Траян започва мащабна строителна дейност и във вътрешните провинции, каквато е и Тракия....“

Държавна опера-Стара Загора започва да представя спектакли на Античния форум Августа Траяна от 2000 г. Инициатор е тогавашният директор на Операта Александър Марулев. Първо тук е поставена операта „Ернани“ от Верди. Следват постановките на оперите „Атила“, „Кармен“, „Хубавата Елена“.

Особена атрактивни са постановките на „Аида“ от Верди през 2004 г., наречена Златната „Аида“, и „Дон Жуан“ от Моцарт през 2009 г.

В края на месец юни 2015 г. на Античен форум Августа Траяна бе монтирана нова сцена. Тя е по идеен проект на главния художник на Операта по това време Димо Костадинов и архитектурен проект на арх. Бисер Хантов. Представлява трапец с основи 22 и 14 метра и дълбочина 10 метра. Общата й площ е 280 кв.метра. Античният комплекс на Августа Траяна бе реставриран в периода 2011-2013 г. по проект, финансира от Оперативна програма „Регионално развитие“ с близо 4,5 млн.лв. Официално бе открит през май 2014 г.