Над 20 обичани поп изпълнители и любими актьори от малкия и големия екран пристигат този уикенд в Стара Загора за грандиозното шоу „Пеещи артисти“, продуцирано от Игор Марковски.
Спектакълът идва на Летния театър в парк „Митрополит Методий Кусев“ веднага след откриването му с концерта на Лили Иванова и без съмнение ще се превърне в следващото голямо събитие за региона.
На сцената ще излязат звезди като Орлин Горанов, Маргарита Хранова, старозагорците Койна Русева и Добрин Досев, Катето Евро, Стефания Колева, Орлин Павлов, Мариана Попова, Людмила Сланева, Гергана Стоянова, Николай Урумов, Дарин Ангелов, Мая Бежанска, Весела Делчева, Симеон Владов, Красимир Гюлмезов, Милена Маркова, Даниел Цочев и други.
Освен всички тях, авторът на мегапроекта Игор Марковски ще качи на сцената и оркестър от 50 души, които ще свирят на живо инструменталите към всички песни под диригентската палка на Георги Милтиядов.
"Всеки от концертите ще продължи около 100 минути и ще носи много изненади", каза бургаският музикант Георги Милтиядов, който ще бъде диригент на концертите и автор на много от музикалните аранжименти. На сцените ще излязат и актьори, които не са участвали в създаването на песните от проекта. Ще чуем и гласовете на актьори, пренесли се във вечността. Благодарение на възможностите на мултимедията, на концертите в Стара Загора, Бургас и София - Орлин Горанов ще изпее песента „Любовта“ заедно с образа и гласа на Татяна Лолова.
Част от песните на проекта „Пеещи артисти“ ще бъдат чути в поредица от три концерта - в Стара Загора на 11 септември, в Бургас на 22 септември, както и в София на 1 ноември – Ден на народните будители. Във всеки град ще бъде премиерно представяна по една песен, а за финалния в столицата – четири.
„Идеята за проекта се роди още през 1995-1996 г. в разговорите ни с Тодор Колев и Иван Балсамаджиев. Проектът се случи в тяхна памет и в памет на другите приятели, които не са вече между нас – от Стефан Данаилов и Асен Кисимов до Татяна Лолова“, каза Игор Марковски. Той увери, че предстоящите концерти не поставят край на проекта. Най-хубавото предстои, ще бъдат създадени нови песни, в които ще се включат и актьори от най-младото поколение. Марковски разработва проекта „Пеещи артисти“ преди 3 години, като до този момент е създал 21 песни и видеоклипове към повечето от тях. Те вече са истински хитове и се радват на впечатляваща популярност.
В момента екипът му работи и върху музикален документален филм за „Пеещи артисти“, в който ще бъде показан творческия процес по създаването на песните - от раждането на идеята за всяка от тях до кадри от заснемането на видеоклиповете, някои от тях с актьори, които не са вече между живите. Очаква се продукцията да бъде готова през март следващата година.
„Всяка песен е своеобразен монолог на актьора“, каза Орлин Горанов, който освен естраден, е и оперен певец. Той благодари на продуцента и на целия екип на проекта „за това, че все още имаме силата и волята да се провокираме взаимно. И да създаваме мечти.“
„Всички актьори пеят много добре, а някои – фантастично добре. Ще се уверите сами“, допълни Игор Марковски.
Първият концерт е в Стара Загора на 11 септември, неделя от 20 часа в изцяло обновения Летен театър.
Междувременно продължават и премиерите на песни от проекта в YouTube и на страницата във Фейсбук на "Пеещи артисти". На 1 септември беше премиерата на песента на Весела Делчева „Нямаш право“, а на 1 октомври – на песента „Защо“ на Койна Русева.