Стотици милиони хора в света отварят очи всяка сутрин с помощта на поне една чаша кафе. Е, невинаги се получава, защото и тази любима напитка не е вълшебна - има моменти, в които е безсилна да ни събуди.
"Кофеинът възбужда мозъка, като стимулира централната нервна система", напомня Санам Хафиз, доктор по медицина и невропсихолог. Освен това, подобрява вниманието, краткосрочната памет, времето за реакция и бързината, с която обработваме информацията.
Но "най-забележимият ефект" е, че вдига настроението, добавя доктор Сиема Сарин.
Този естествен стимулант увеличава сърдечната честота и кръвното ни налягане. Така освобождава адреналин, който повишава бдителността, и допамин, който пък е свързан с удоволствието. И не на последно място - блокира мозъчните рецептори за аденозин, химикала, който ни прави сънливи.
Но както вече споменахме, кофеинът не е вълшебен и въздействието му върху сивото ни вещество и производителността има своите граници.
Според ново проучване от 2021 г., той може да ни предаде особено ако не сме си доспали. Защото "увеличаването на приема му, не води непременно до повишаване нивото на бдителност", обяснява доктор Сарин.
И за да я разберем напълно, експертът сравнява ефекта на кафето с влакче в увеселителен парк: то се качва все по-нагоре и нагоре, след което рязко се спуска. Тоест, действа до определен момент, след това напълно спира да работи.
Въздействието на кофеина при някои от нас може да отслабне много по-рано. Всичко зависи от дневната доза и от времето от последната чаша със събуждащата напитка.
Всеки милиграм над ефикасните 200 не би повлиял кой знае колко върху бдителността ни. А ако редовно консумираме по четири чаши на ден, вероятността да ни събуди става все по-малка.
Кое кафе съдържа повече кофеин – топлото или студеното?
Всъщност, силата и на двата варианта зависи от начина на приготвяне. Ако си направим горещо кафе, което след това само изстудим с лед, то количеството на естествения стимулант би било същото, обяснява доктор Кристин Бек. Най-много да се разреди.
В случай че го приготвим от самото начало като студено, то би се отличило с по-ниска киселинност и по-нежен вкус. Освен това, съдържанието на лед и вода го прави една идея по-хидратиращо. Същият ефект би имала напитката и в случай че добавим мляко.
От друга страна, горещото кафе е по-богато на антиоксиданти, които знаем, че предпазват клетките от увреждане, а това не е малко.
Според проучване на Американското общество на химиците от 2020 г., горещият вариант на тонизиращата напитка съдържа една идея по-високи нива на кофеин. Основната причина е, че кафето се разтваря по-бързо и лесно именно в топлите течности.