Казанлък събира учени траколози

Казанлък ще бъде домакин на 14-ата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. Събитието е част от програмата на Празниците в Долината на тракийските царе '2023. Конференцията ще се състои на 1 и 2 септември в Исторически музей „Искра“. В научния форум ще участват учени в областта на тракологията, тракийската археология, нумизматиката и реставрацията от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН), Института по Балканистика с център по тракология при БАН, Националния исторически музей, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от регионалните исторически музеи в Кърджали и Смолян и Исторически музей “Искра” - Казанлък. Ще бъдат представени 34 доклада на 19 автори.

Началото на научната конференция ще постави археологът Диана Димитрова, чиито доклади са посветени на 80-годишнината от рождението на д-р Георги Китов и 30 години от откриването на тракийската гробница „Оструша".

И още един важен момент в научната част на 18-ите Празници в Долината на тракийски царе. Носителят на тазгодишната награда на името на проф. Александър Фол за принос в изучаването на тракийската цивилизация по нашите земи е проф. д-р Стефан Александров, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Той е 15-ият носител на наградата, учредена през 2006 г. Неговите научни интереси са в областта на късната праистория, бронзовата епоха, праисторическите погребални обреди и религиозно-митологичните представи, както и на теренните проучвания. Проф. д-р Александров е носител на наградата на Министерството на културата за цялостен принос в археологическата наука "Златен грифон" през 2022 г.

Първият носител на наградата на името на порф. Александър Фол е д-р Георги Китов, която му бе връчена на 2 септември 2006 година по време на официалното откриване на вторите Дни на тракийската култура в Казанлък. Със своята експедиция ТЕМП д-р Китов направи епохални открития в Долината на розите, към чието име напълно закономерно бе прибавено и Долина на тракийските царе. Носители на наградата са още доц. д-р Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова, доц. Георги Нехризов, доц. д-р Камен Димитров. Наградата бе присъдена и посмъртно на Гергана Табакова-Цанова, дългогодишен уредник и директор на ИМ „Искра”. През 2016-а година наградата получи доц. д-р Георги Мавров. През 2017-а носител е проф. Тотко Стоянов, а през 2018-а с приза бе удостоена проф. д.и.н. Валерия Фол. През 2019-а носител е доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, през 2021-ва – проф. д-р Петър Делев от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2022 г. традиционната награда на името на проф. Александър Фол получи историкът Ваня Лозанова-Станчева, професор по стара история и тракология, ръководител на Център по тракология при Института за балканистика към БАН. 15-ият носител, отличен по време на Тракийските празници в Казанлък през 2023 г., проф. д-р Стефан Александров, не успя да присъства на церемонията. Статуетката бе получена от уредника в Исторически музей "Искра" Меглена Първин, която прочете благодарствено писмо от името на победителя.