На 11 май от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще видите отново балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус – спектакълът, с който на 27 ноември 2018 г. бе открито официално 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.
Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. Солистът и хореограф Аршак Галумян /Arshak Ghalumyan/ е хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера. Асистент-хореограф е Красина Павлова - примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо.
В спектакъла на 11 май участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора.
На 14 декември 1869 година се е състояла премиерата на комедийния балетен спектакъл на сцената на Московския Болшой, създавайки колоритен празничен спектакъл, изпълнен с радост и веселие. Така балетът „Дон Кихот” влиза в графата на шедьоврите на балетната класика.