На 12 август от 21.00 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ в Стара Загора ще бъде представен балетът „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. С този спектакъл на 27 ноември 2018 г. бе открито официално 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц.

На 12 август в ролята на Китри ще дебютира Клара Ферер - очарователната и много талантлива испанка от трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора. Само на 21 години, Клара ще сбъдне своята голяма мечта – да играе в любимата си роля от балетния свят.

Солист и хореограф е Аршак Галумян, който е хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера. Асистент-хореограф е Красина Павлова - примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на 12 август участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора.

Клара Ферер е родом от Барселона, професионалното й образование преминава през училище по балет в Матаро, Испания, обучавала се е в Кралския балет на Фландърс, Белгия, в Център на танца на Каталуня. Завършва консерватория – Института за театър на Барселона. През 2016 и 2017 г. е финалист в национални балетни конкурси в Испания, печели призови места и стипендия за обучение в Национална компания за танц, Мадрид. Танцува в кордебалета на Националния балет на Куба, стажува в балета на Операта в Грац, Австрия, работи в балетната трупа на Инсбрук.

От месец февруари 2020 г. Клара Ферер е в балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. На сцената сме я виждали като Фея Люляк в „Спящата красавица“, Повелителка на дриадите в „Дон Кихот“ и др. образи. Тя винаги е много характерна, много изразителна, особено лирична, изключително технична, много нежна, изящна, родена за прима.