В сезонът на дините- сватба до сватба. Горчиво!

От утре започва най- сватбарският месец в Казанлък, известен още като „Сезонът на дините“. Нещо повече: без малко денят на Богородица щеше да се впише и като „най- сватбения ден в Казанлък“, за годината, но 2 от предварително заявилите мерак да се венчаят двойки, очевидно са размислили и не са потвърдили венчилото. Така за историята денят на Богородичното Успение на 2015 година ще е паметен за 10 млади мъже и жени в Казанлъшко.
Причината да броим тези 4 седмици като най- сватбарските в района, е факта, че всичките съботи и недели до 5-ти септември вкл. са заети с мераклии да се бракосъчетаят. „Тон за песен“ дава двойка младоженци, които току –що си казаха „Да“, предвидливо планирали тържеството им да е като в приказките: : 3 дни яли, пили и се веселили“.
Утрешният сватбен маратон започва в 15,30 часа и ще приключи в 18,30 часа, като венчавки ще има както в ритуалната зала на Казанлък, така и в местни ресторанти, та чак до комплекс „Тонзос“. Сред личните моми утре, които ще са в бяло е и секретарят на кметството в град Крън, специалистката по бизнес администрация Даниела Димитрова. Тя ще каже „Да“ на военният от Симеоновград, намерил плац и булка в Казанлък Динко Сълев. Тържеството е в ресторант „Чифлика“, а сред най- игривите на хорото ще е крънската кметица Теменужка Люцканова, свежа и прекрасна след лятната отпуска.
Сред сватбарите утре ще са английски ергени, дошли от Острова, за да си вземат нашенска булка, красиво препили от Царската чешма. Този късмет е споходил и Джон Пол О,Съливан, влюбен до уши в казанлъшката хубавица Миглена Пашова. Под звуците на Общинския струнен оркестър Джон и Миглена ще започнат общия си път.
До неделя вечер новите семейства в Казанлък ще станат 176. Сватбената серия обаче въобще не свършва тук, защото трапезите тепърва предстоят. Много сватбен е и 29-ти август, когато младоженските двойки са нови 5. Сред тях ще е и поетесата и дългогодишна главна редакторка на местния вестник „Долина“ Радост Байчева, която наперен казанлъчанин омагьоса и отмъкна в София.
4 са сватбите идната събота, още 3 други двойки ще си кажат „Да“ на 23 август и така серията продължава до 5-ти август, също събота, когато кандидат – младоженците са нови 5 двойки.
Наситеният с многолика и силна енергия 8 ден на 8 месец е станал повод и за две комшийски сватби, безалтернативно потвърдили максимата, че казанлъшките моми по -хубави няма и колкото и да бродиш по света, не спреш ли тук, няма да ги намериш. Македонец и арменец миналата събота, с радост и поне за 100 години любов, си взеха две прекрасни местни моми.
Така че в утрешния празничен ден като спрат да бият църковните камбани, иде ред на клаксоните, балоните и Менделсон. Без които не почва нито едно бяло начало.