Туристическото Топ 3 на Казанлък Туристическо Топ 3 на Казанлък: Шипка, гробницата, музеят на розата
НПМ „Шипка- Бузлуджа“, Тракийската гробница в Казанлък и Музеят на розата са най- посещаваните от туристи обекти в Казанлъшко през миналата година.


Това показва отчетът в Годишната програма за развитие на туризма, приета от общинските съветници на Казанлък на последното им заседание.

Обектите от НПМ „Шпика –Бузлуджа“ са посетени от почни 80 хиляди туристи.
38 хиляди са посетителите на Тракийската гробница и 22 507 са посетили през 2018 година Музеят на розата в Казанлък.
На голям интерес от туристи са се радвали и тракийските могили Хелвеция и Грифони, които са събрали общо интереса на 16 500 туриста.

Само могилата и гробницата на Голяма Косматка са посетени от почти 9 хиляди туристи.

Другите две гробници в района Шушманец и Малка Косматка са посетени от 14 500 туриста.
Сред културните институти в Казанлък, след Музея на розата, най- много посетители е приел ИМ „Искра“ в централната си експозиция, която е видяна от 13 677 туриста. Над 10 хиляди са посетителите на Художествената галерия.

Учудващо ниска посещаемост е регистрирал Дом „Петко Стайнов“, едва 74 човека за цяла година.

От депозирания отчет на Годишната програма за развитие туризма в община Казанлък става ясно, че културно-историческите забележителности в района през миналата година са събрали общо интересът на 218 620 туристи от близо и далеч.
Основната част от посетителите в Казанлъшко са били с еднодневен престой.

На фона на огромния туристически поток, особено в определени периоди в годината към Казанлък, леглова база в района остава незадоволителна: в общо 640-те стаи, с които разполагат 47-те обекта за настаняване, се предлагат 1908 легла.