Портрет на възрастна жена донесе специалната награда на Ангелина Стойкова

11-класничката Ангелина Стойкова от Казанлък е носителка на специалната награда в световния конкурс за детска рисунка „Малък Зограф”. Наградата, която възпитаничката по специалността "Изобразителни изкуства" на Художествена гимназия "Акад. Дечко Узунов" спечели, е на името на основателката на фондация „Малък Зограф”, художничката Пепа Боянова, която също е родом от Казанлък. Рисунката на даровитото казанлъшко момиче е портрет на възрастна жена. Ангелина рисува от малка, а от 9-годишната си възраст посещава школата по изобразително изкуство „Ренина” с ръководител Ренина Лекова. Като предизвикателство към талантливата си ученичка, Ренина е дала на Ангелина задачата да нарисува от фотография портрет на възрастна жена, със специфично изражение и лице, набраздено от времето. Ангелина е нарисувала портрета толкова сполучливо, че и професионални художници са изразили възхищението си от таланта й. Тази рисунка донесе на Ангелина и една от двете специални награди в световния конкурс, в който участваха деца от над 60 държави с над 9000 рисунки.

11 златни, 16 сребърни и 20 бронзови медала и 80 почетни грамоти бяха връчени на официалната церемония по награждаване на победителите в 9-ото издание на конкурса „Малък Зограф”, състоял се в Художествена галерия - Казанлък на 22 ноември. Златни медали от фондацията получиха и заслужили казанлъчани – художничката Веса Вълова, художественият ръководител на Фолклорен ансамбъл „Арсенал” Христо Стоянов, директорът на Художествена галерия – Казанлък, д-р Пламен Петров, златният учител, физикът Теодосий Теодосиев.

"Арсенал" бе представен от Янко Костадинов, директор "Финанси и икономика" на дружеството, и Гергана Палиева, директор на ДГ "Буратино", която получи рисунките от фонда на фондация "Малък Зограф"

За популяризиране на детското творчество, фондация „Малък Зограф” предостави рисунки от своя фонд на Детска градина „Буратино” и ОУ „Георги Кирков”. Сред специалните гости на церемонията бе Янко Костадинов, директор „Финанси и икономика“ на „Арсенал“ АД.

Наградите бяха връчени от управителя на фондацията Иван Иванов, от заместник-кмета на община Казанлък Лилия Цонкова, от началника на кабинета на кмета Сребра Касева.

Церемонията бе уважена от Н.Пр. г-н Санджай Рана, посланик на Индия в България,който поздрави всички талантливи деца, участвали в конкурса.