Бум на сватбите в Казанлък
Август ще е най- сватбарският месец в Казанлък, показва статистиката наотдел „Радостни обреди“ в Казанлък. Записалите се за бракосъчетания младоженци през месеца са толкова, че на практика всеки ден в града ще се ражда официално по едно ново семейство.
32 са кандидат- младоженците за август, но техният брой може и да се увеличи до края на месеца, каза за zakazanlak.bg Пламена Терзиева, служител в отдела и ритуалчик.
Още от първия ден на август започват сватбите, като най- сватбарски ще е денят на Богородица- 15-ти август когато "Да" ще си кажат 7 двойки. Краят на постите буквално "отприщва" кандидат- младоженците. Символиката на Богородичния ден също има принос за предпочитанието.
Огледалното съвпадение 08.08 е също сватбено орисано- цели 5 нови семейства ще се родят тогава. Много сватбени са съботите на 22-ри и 29-ти август.
С новите младоженци през август, младите семейства в Казанлък, създадени от началото на тази година ще близо 190.
Младоженците тази година в Казанлъшко са в широк диапозон откъм възраст: между 20 и 35 години, като масово по-„възрастните “ младоженци са първобрачни, за разлика от предишни години. В последната година почти няма желаещи за втори брак. На мода обаче излиза подновяването на обета сред по-възрастните двойки.Това обикновено се прави на кръгли годишнини: 30, 50 и повече.