На 8 януари 2021 година в Казанлък бе открит новият мини футболен комплекс. Стартът символично бе даден в деня на 143-ата годишнина от Освобождението на Казанлък от османско владичество, съобщава Община Казанлък. Откриването е било съобразено с въведените противоепидемични мерки у нас.

Първата копка на модерния мини футболен тренировъчен комплекс бе направена на 11 септември 2019 година. Според споделеното тогава намерение е в съоръжението да се провеждат тренировки, училищни първенства, турнири. Идеята е да се развива спортът сред децата и подрастващите, затова тук ще тренират детски и детско-юношески отбори, а също така ще се ползва и от любителите на футбола. По време на първата копка стана известно още, че инвестицията в размер на 800 хиляди лева без ДДС е на Българския футболен съюз.

Комплексът се издига западно от Младежкия дом, под сегашния стадион „Севтополис“. Новото съоръжение включва три мини футболни игрища, изкуствена трева, осветление, трибуна със 120 места, съблекални и бани за спортистите. Предстои разкриването и на зала за конференции. Игрищата за младите футболисти са с размери 25 на 40 метра, с възможност за обединяване в голямо футболно игрище, с размери 64 на 40 метра.

Инвестицията е изцяло на Българския футболен съюз чрез ФИФА. Сред официалните лица на откриването бяха временно изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, с чието изключително съдействие бе изградена новата придобивка в Казанлък. Кметът Галина Стоянова изказа признателността на казанлъчани за това и връчи на Борислав Попов благодарствена грамота и почетния плакет на града. Представителите на БФС връчиха символично ключа за новото спортно съоръжение на ФК „Розова долина“, който ще го стопанисва.

„Днес е празник за града, първият от календара на 2021 година - каза кметът Галина Стоянова. - Надяваме се с днешния празник, който съчетаваме с успехите на спортистите от Казанлък да започне една по-стегната, по-добра, по-здрава и по-свободна година - свободна за състезания, за работа и успехи!“

„Честит нов дом на футбола в община Казанлък - поздрави гостите на откриването изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. - Действително с едни сериозни инвестиции и организация от страна на Българския футболен съюз, със съдействието на Община Казанлък, успяхме да изградим този мини комплекс.“

Казанлък е третият български град, който се радва на модерния футболен комплекс, след София и Видин. Новата придобивка отговаря на нуждата от разширяване на спортната инфраструктура в града, което да удовлетворява потребностите на казанлъшките спортни клубове.

Церемонията уважиха футболната легенда Емил Костадинов, представители на ръководството на БФС, председателят на Общински съвет – Казанлък, Николай Златанов и общински съветници, общинското ръководство, успешните спортисти на Казанлък и гости на събитието.

Сред първите, стъпили на новия терен бяха състезателите, донесли най-много спортна слава на родния си град през изминалата година: Спортист на 2020 Илина Иванова от Спортен клуб по таекундо „Кентавър“, техният треньор Николай Богданов, за пореден път отличен за Треньор на годината, девойките старша възраст от Волейболен клуб „Казанлък“ с треньор Борислав Крачанов, десетките млади спортисти, които въпреки световната пандемия показаха воля и хъс и през миналата година постигнаха победи за Казанлък.