Системата за записване на час за ваксинация срещу коронавирус започва да работи днес в 17 часа.
Всеки български гражданин, който желае да се ваксинира може да направи това по електронен път, като попълни заявка с името си, предпочитаната ваксина, място и час за имунизация.
Това стана ясно по време на нейното представяне от здравния министър Костадин Ангелов. Общо стъпките, през които трябва да премине всеки желаещ да се имунизира, са четири.


Първата стъпка за запазване на час е попълването на личните данни. Има възможност за избор как да получите кратко съобщение с избраните дата и час. Това може да стане по електронна поща или чрез SMS.
Системата проверява данните преди да ви даде достъп до всяка следващата стъпка.
Втората стъпка е избор на ваксина. Има опция да отбележите и, че нямате конкретни предпочитания.
Третата стъпка е изборът на ваксинационен център. Може да се посочи населено място или определен лечебен център. Има възможност изборът да бъде осъществен посредством географска карта.
Четвъртата стъпка е определянето на часа. Часовите диапазони са през десет минути, в зависимост от заетостта на избрания ваксинационен център.
24 часа преди да настъпи часът за ваксинация ще получите напомняне за избрания час и място.
Системата ще работи с една седмица напред. Това означава, че часът днес може да бъде запазен за 11 март.
На всички, които са получили първа доза от ваксината, ще бъде направена служебна регистрация в системата. Ако са посочили телефонен номер или имейл, ще получат известие на коя дата са записани.
От „Информационно обслужване” поясниха, че системата не обхваща общопрактикуващите лекари, а е само за ваксинационните центрове.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов уточни, че има възможност часът да се откаже и да се запише нов.