Средно по 1 случай на ден на болни от вирусен хепапит регистрират здравните инспектори от Районния здравен център в Стара Загора, като основно случаите са за Казанлък и района. Тенденцията на увеличена заболеваемост от тази инфекция е констатирана още през март, като пикът й е през юли и август, когато са констатирани над 60% от всички болни. Това се казва в изпратено официално становище от Регионалната здравна инспекция на Стара Загора.
От март до сега 46 са децата от ромската махала на Казанлък, болни от вирусен хепатит, като всички те са до 9-годишна възраст. 11 от тях са посещавали детски заведения в града, когато е констатирана заразата. Случаи на заболели от вирусен хепатит има и извън ромската махала на Казанлък, до момента те са 13.
С цел превенция и неразпространение на болестта, здравни инспектори от Районния център по здравеопазването в Стара Загора, здравни медиатори и представители на НПО „Свят без граници“, са извършили безплатни изследвания в ромската махала на Казанлък, при които от 95 общо изследвани са открити 5 деца с активна форма на вирусен хепатит. Всички са хоспитализирани за последващо лечение. За ограничаването на заразата на 60 деца от квартала са поставени инжекции гамаглобулин. На директорите на детски заведения са издадени нужните предписания и мерки, които трябва да спазват за ограничаване разпространението на инфекцията. С жителите на ромския квартал в Казанлък е проведена и здравна беседа. Във връзка с констатираните хигиенни проблеми в казанлъшкия квартал са информирани Областната дирекция по безопасност на храните, Регионалната инспекция по околна среда и водите и ВиК Стара Загора.
Към момента ситуацията в квартала е под контрол и място за паника няма, категорични са от РЗЦ-Стара Загора. Оттам призовават гражданите към отговорно отношение към личната хигиена и спазване на хигиенните норми.