Ръст в цените на млечните продукти

Прогнозираното увеличение на цените на млечните продукти в страната вече факт, установи проверка на zakazanlak.bg в търговската мрежа на Казанлък.

Средно с лев нагоре са цените на килограм сирене и кашкавал, с 20 стотинки по-скъпо е млякото, с близо левче е скочила и цената на маслото. Сериозно е увеличението и на немските масла на пазара.

Ръст има и при деликатесите от месо, най- драстичен е той при луканките и луканковите салами.

Ръстът на цените на млечните произведения бе прогнозиран още преди месец и половина, след като бе увеличена изкупната цена на прясното мляко

Още тогава от Асоциацията на млекопреработвателите обещаха да няма шоково поскъпване. Въпреки това увеличението вече се усеща в джоба на хората с най- ниски доходи.

Според ценови експерти, тенденцията за поскъпването на сирене, мляко, кашкавал, масло, е трайна и връщане обратно няма да има.

Основният мотив за поскъпването като резултат от по-високата изкупна цена на млякото са завишените разходи на млекопроизводителите за ел. енергия и заплати в сектора.

Покачването на цената на млякото и маслото е световна тенденция, като една от причините и нарасналото потребление на шоколад.

В момента в Европа изкупната цена на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 стотинки.

Млекопроизводителите са категорични, че ако се увеличи производството на мляко у нас, шоково поскъпване на продуктите на млечна основа, няма да има.