В деня на 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев от името на коалиция „Алтернативата на гражданите“ бяха поднесени цветя пред паметника на поета революционер в Казанлък. Общинските съветници от „Алтернативата на гражданите“ инж. Янко Запрянов, директор „Техническо и иновационно оборудване“ в „Арсенал“ АД, и инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление“ Образование и квалификация“ в дружеството, сведоха глави в памет на героя. От свое име и от името на своите колеги те положиха цветя пред паметника на една от най-ярките личности в българската история, разположен в парк „Розариум“. Съветниците от коалицията ще излязат и с предложение за реорганизация и преаранжиране на пространството около паметника. Идеята е да се направи по-удобен достъпът на гражданите до монумента, както и самият той да се открои в парковата среда.

Паметникът бе издигнат тук преди малко повече от 5 години. За неговото съграждане заслуга имат общинските съветниците от коалиция „Алтернативата на гражданите“, наследник на „Експерти за Казанлък“. Те подкрепиха инициативата на председателя на местната структура на партия „Атака” и бивш общински съветник Драгомил Иванов за изграждане на монумент на Ботев в Казанлък. Основно с финансовата помощ на „Алтернативата”, с лични дарения на генералния директор на "Арсенал"АД инж. Николай Ибушев и на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ и с кампанията за набиране на средства, проведена от партия „Атака” в Казанлък, бюст-паметникът стана факт. Общата му стойност възлиза на 14 950 лева, осигурени изцяло от дарения. Монументът е висок 2.50 метра и е изработен от мрамор, камък и месинг. Негови автори са казанлъшките скулптори Ваньо Колев и Николай Фитков. Официално бе открит на 22 октомври 2015 година.

Това е вторият паметник на родения в Калофер български герой, за чието съграждане са помогнали членовете на „Алтернативата на гражданите”. В навечерието на 2 юни 2015 година с финансовата им подкрепа бе възстановен паметникът на Христо Ботев в Букурещ, в парка "Херъстръу". Инициативата за неговото реставриране бе на инж. Николай Ибушев, който при своето посещение на 3 март в румънската столица вижда окаяното състояние на монумента на Ботев и предприема действия за възстановяването му. В поредицата от родолюбиви инициативи на „Алтернативата” е и бюст-паметникът на отец Паисий Хилендарски, издигнат в двора на казанлъшкото училище, носещо името на народния будител.

На 6 януари 2021 година, както всяка година, почит към делото на поета отдадоха още скулпторът Николай Фитков, един от авторите на паметника, Белослав Белчев, част от чийто професионален път е преминал в "Арсенал", и неговото семейство. Цветя поднесоха заместник-кметът на община Казанлък Даниела Коева и председателят на Общинския съвет Николай Златанов.