С 31 гласа „за“, 1 „против“, 1 „въздържал се“ и 4-ма отсъствали, общинските съветници на Казанлък, мандат 2023-2027, дадоха „зелена светлина“ за откриване на процедура по избор на обществен посредник. Решението на местния парламент касае и откриването на процедура за избор на Временна комисия за подбор на кандидатите за обществен посредник. Тя ще се състои от седем общински съветници, двама представители, посочени от юридически лица с нестопанска цел (сдружения и фондации), действащи на територията на общината, и двама представители на местните медии.

Предложенията за членове на Временната комисия се внасят до председателя на Общинския съвет в 14-дневен срок от приемане на решението, от общински съветници, от юридически лица с нестопанска цел, които работят на територията на общината, и от медии в община Казанлък.

Кандидатите за обществен посредник трябва да отговарят на редица изисквания като познания за местното самоуправление, за взаимоотношенията между местната власт и гражданите, за възможностите за защита на гражданските права и интереси. Сред критериите са посочени още да притежават чувство за независимост, справедливост и толерантност и високи морални качества.

Гинка Щерева

Катя Киликчиева

Досегашният омбудсман на община Казанлък Гинка Щерева бе на този пост два мандата, в продължение на 10 години. За първия си петгодишен мандат тя бе избрана от общинските съветници на 30 юли 2013 година. За втори път стана обществен посредник след проведено тайно гласуване на заседание на Общинския съвет на 29 ноември 2018 година.

Гинка Щерева бе вторият обществен посредник на община Казанлък. Първият бе Катя Киликчиева, която преди това бе дългогодишен секретар на Общината.