Краят на лъжливата теза за македонизма приключи с признаването на българското малцинство в Албания. Мачът свърши!
Следващата ни битка и кауза е признаването на българското малцинство на гораните в Косово.
Това заяви в Казанлък евродепутата от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, който е и зам. председател на ВМРО- Българско национално движение.
Той бе в града за среща с членовете на местната организация на ВМРО и по повод 124 годишнина от основаването на организацията в България.


Джабазки поднесе и цветя пред паметника на загиналите във войните за освобождението на родината българи, в парк „ Розариум“. По думите на Джамбазки, само в Косово гораните, известни още като Самуиловите българи са около 20 хиляди, а на територията на цяла Албания са близо 100 хиляди.
По думите му, признаването на българските малцинства на Балканите след години ще промени много облика на района, където освен Самуиловите българи живеят и т.н. турбеши,/ български мюсюлмани/ които са наследници на богомилите.
„Имаме малки поводи да сме доволни от себе си“ каза пред съпартийците си евродепутата като заяви, че в момента се налага българските национални интереси и решението на стари национални въпроси да става през европейските институции.
Организацията, чийто представител е Джамбазки, с подкрепата на сродни организации и евродепутатите от още 6 страни от Централна и Източна Европа -Хърватска, Естония, Унгария, Латвия, Полша, Румъния, Словакия предприемат нова европейска гражданска инициатива, по смисъла на правото на ЕС за отстоявана на националните интереси, наречена „Доходен съюз“. Целта на тази инициатива е елиминиране на доходните неравенства между Изтока и Запада и преодоляване на различията в стандартите. За да се легитимира пред европейските институции многонационалната гражданска подписка трябва да събере в кратък срок от една година поне 1 милион подписа.

Според Ангел Дажмбазки, „изравняването на доходите не може да се случи с административни или политически мерки, а само и единствено, когато се премахнат административните пречки и политически бариери пред предприемачеството и свободната инициатива.
Цел на инициативата „Доходен съюз“ е да застави Европейската комисия, която би трябвало да е основен пазител на Договорите за Европейски съюз, да санкционира държавите от т. нар. "Стара Европа", които провеждат протекционистка политика и по този начин пречат на предприемачи от Източна Европа да развиват своите начинания.“
Подписването на договора с Македоня българският националист определи като „ исторически дълг на българите, който затваря проблеми и отворя поле за работа“.


*Турбеши- помаци, наричани в областта Торбешия - историко-географска област в Република Македония, разположена на юг от Скопското поле.. Ислямизацията на населението в областта е извършена в края на 17 век.
Торбешията днес има 20 790 жители, от които 14 941 албанци, 3 825 турци, 1 662 бошняци и 362 македонци. По-голямата част от албанците, турците и бошняците в областта са всъщност торбеши. От 40 000 души в началото на 20 век днес населението на Торбешията е намаляло на половина вследствие на масова емиграция към Турция, която е най-силна в края на петдесетте години на 20 век. На мястото на изселилите се торбеши се заселват албанци от Косово и бошняци от Санджак.*