Възстановиха Румен Райков като управител на "ВиК"-Стара Загора

Дългогодишният управител на ВиК Стара Загора инж. Румен Райков е отново възстановен на длъжността, съобщава на официалната си страница старозагорското ВиК, към което е и регион Казанлък. Той бе освободен от поста на 13 май 2022 г.

Според Райков, до седмица ще се запознае със ситуацията във водоснабдителното дружество, но изрази безпокойство от факта, че за последната година са назначени между 60 и 80 човека, което прави щатния състав необяснимо раздут.

“Ние не можем да продължим да работим с толкова много хора, ще се наложат съкращения”, заяви инж. Райков. Според него добрата новина е, че инженерният състав на дружеството е налице, въпреки издадените заповеди за уволнения. Голяма част от добрите специалисти обаче на са получили заповедите си поради болнични или годишен отпуск.

Има всички предпоставки да няма проблеми с водоподаването на Стара Загора и региона, както и да не се иска увеличаване цената на водата, коментира още Румен Райков. Според него икономии ще се търсят от големите разходи за ток и заплати, които са между 600 и 800 хиляди лева месечно.

Голям разход за ВиК-Стара Загора остава и задължението, които по закон има водоснабдителното дружество към Басейнова дирекция, а именно такса водоползване, чиито плащания са забавени през последните 10 години и размерът е малко над 10 млн. лв. Ежемесечно се погасяват между 60 и 150 хиляди лева за целта, стана ясно днес.

Между 25 и 30 000 са абонатите в Стара Загора, които са снабдени с т. нар. дистанционни водомери, проблемът обаче е, че досегашното ръководство не е събирало сумите за изразходваната вода. "Не мога да коментирам причините", категоричен е Румен Райков, но загубите на първо четене са към 300 хиляди лева на месец, се казва още в информация на сайта на дружеството.

А от името на много абонати на ВиК в Казанлък, питаме кога ще бъдат възстановени улиците, които бяха разкопани за реализацията на проекта за ремонт и обновление на ВиК-мрежата в града?!