Къде са най-скъпите жилища у нас? Ето какво сочат данните от Националния статистически институт:

Цените на жилищата в България продължават да растат. През четвърото тримесечие на 2023 г. те са скочили с 1,2% в сравнение със същия период на предходната година. А спрямо края на 2022 г. увеличението е 10,1 на сто. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), събрани след наблюдение на 27 областни града, в които се намират 54% от жилищата и живее 50% от населението на страната.

Най-сериозно е поскъпването в Стара Загора (+8.2%). В Бургас увеличението е с 6.3%, а в морската столица Варна - с 1.7%.

Спад на цените на жилищата е регистриран в Пловдив. В града под тепетата цените на имотите са се понижили с 0,5%.

Намаление, макар и минимално, има и на цените на жилищата в София - с 0,1%, сочат данните на НСИ. За една година луксозните жилища са поскъпнали най-много в кварталите "Лозенец" (24%) и "Изток" (22%). Така квадратният метър в тези два квартала вече е съответно 3543 евро и 3030 евро. Рекордьор по цени за 2023 г. е районът около храм-паметника „Александър Невски“, като локацията е определяща, независимо от състоянието на имота. В тази част на града завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне продажна цена от над 7000 евро/кв.м. Именно в този район са сключени най-скъпите сделки за миналата година. Най-евтино жилище от средния и висок клас може да се купи в "Кръстова вада" – 2130 евро и "Манастирски ливади" – 2150 евро за кв. м.

Какво се случва с цените на жилищата в Европа?

Туризмът в Хърватия, Черна гора, Гърция и Албания води чужди купувачи. Поскъпването на имотите там е по-голямо от това в България. Тази тенденция се наблюдава и в други съседни страни, както и на Балканския полуостров като цяло. Има поне четири държави, в които цените на жилищата са се повишили много повече, отколкото у нас. В Истанбул, например, апартаментите струват 12 пъти повече, отколкото преди 9 години. Ръстът на цените само за 2023 г. е 76%.Източник

Източник: НОВА