Марката Toblerone на Mondelez опакова шоколада си в триъгълна форма, правейки връзка с връх Матерхорн, чието изображение също е част от дизайна на опаковката. Освен това Mondelez разчита и на имиджа на Швейцария - конфедерацията е световноизвестна с висококачествения си шоколад. Под големите букви Toblerone има и по-малък надпис: of Switzerland.
Скоро марката ще трябва да се справя и без двете, защото зад кулисите на шоколадовия гигант се променят доста неща, съобщава Investor.bg. Досега шоколадът за целия свят се произвеждаше единствено във фабрика в Берн. Работниците в нея настояват за шест процента по-високо заплащане. Но друг фактор предизвиква сътресения в дизайна на опаковките: Mondelez иска да премести част от производството на Toblerone от Берн в Братислава (Словакия). Това си има своята цена: съществуват строги условия за използването на типични швейцарски символи. Отделна „Наредба за швейцарството“ щателно регламентира кой какви национални символи, вкл. швейцарския кръст, може да използва. Това се отнася и за Mondelez, а поради производството си в Словакия компанията е загубила това право.
Така че от средата на годината известните барчета Toblerone ще трябва да се справят без Матерхорн. Според компанията вместо него друга планина ще украсява опаковките.
Съгласно приетия през 2017 г. Закон за швейцарската принадлежност националните символи и швейцарските кръстове не са разрешени върху опаковките на продукти, които не отговарят на критериите за швейцарска принадлежност.