Свободата си отива, когато свършат героите

Стотици граждани, ученици, представители на различни държавни институции, общественици, народни представители, генерали, представители на духовенството, присъстваха на тържествената церемония на площад „Севтополис“ в Казанлък за издигане на националното знаме на Република България, в чест на празника на страната Трети март.
В тържественото си слово пред присъстващите, кметът на Казанлък Галина Стоянова припомни интересен факт, свързващ Казанлък с националното освобождение: настаняването на Генералния щаб на Руската армия през зимата на 1878 година в Папазовата къща в центъра на града, където се провеждат и предварителните преговори за подписването на Санстефанския мирен договор.„Свободата, уважаеми деца, си отива, когато свършат героите, будителите, мъчениците“, каза в словото си кметът на Казанлък и призова бъдещите поколения никога да не се страхуват да наричат периода преди 3-ти март 1878 година с думите на патриарха на българската литература Иван Вазов.
Гост на тържествата в Казанлък, посветени на националния празник на страната бе и историкът акад. Георги Марков.
„Днес честваме 138 години от завръщането на България на европейската карта, след петвековно отсъствие“, каза в словото си акад. Марков, като допълни, че „историята се прави на върхове и един от тях е Шипка“.
Честванията, посветени на Националния празник на страната продължават с тържествен митинг- поклонение под връх Шипка и пред Паметника на свободата. За участие в него се очаква вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова.


Очаквайте още по темата: