Решено: повече пари за смет в Казанлъшко

Нови промили за такса смет ще плащат ка жителите на община Казанлък през 2020 година. Промолите са двойни, на база досегашните. Те стават съответно за Казанлък – 4 промила и за населените места от общината – 6 промила.
Това стана след като на последното за годината заседание 27 от общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Галина Стоянова за новите промили за сметта, което да компениса увеличените разходи в звеното, на база увеличените разходи за заплати на персонала, по- големи средства за депониране и нужди от закупуване на нови машини.
Срещу кметското предложение гласуваха 9 съветника от БСП.
На вниманието на старейшините Стоянова предложи различни примери за сравнение на промилите за смет и разходите, които на практика общините правят на един човек годишно за сметопочистване.
Казанлък досега бе с най- ниска такса смет в цялата страан, заяви кметът Галина Стоянова.
80 лева е годишнитя разход за сметосъбиране за всеки един жител на общината, които прави общинската фирма, показват разчетите. Сумаат е най- ниска в сравнение с другите общини, където за същита дейност на един жител разходът е около 100 и повече от 100 лева.


Като непопулярно, трудно, но икономически обосновано и крайно неотложно решение определиха от ГЕРБ вдигането на промилите за смет за гражданите.
С политическо изказване от ДПС витиевато подкрепиха увеличението, от Алтернативата на гражданите не коментираха, от БСП поискаха формиране на временна комисия в Общинския съвет, която да извърши проверка и контрол на дейността на общинското предприятие по чистотата.
„То управлява многомилионен бюджет и обслужва сметосъбирането, а отскоро е с нов директор и не е ясно нито на Общинския съвет, нито на данъкоплатците какво състояние е заварил“, заяви БСП съветникът Пламен Караджов.
Той предложи средствата, нужни за инвестиции в сметосъбирането, за закупаване на нови съдове и машини за събиране на смет, да бъдат включени в Инвестиционната програма на общината за следващата година.
Предложенията на социалиста останаха без последствия.На заседанието общинските съветици подкрепиха предложението за помощ за новородените в община Казанлък през следаващата година, под формата на годишен ваучер на стойност от 500 лева за закупуване на пелени и детски храни.

По предложение на ДПС специална комисия, в чийто състав ще има представители от всички групи в Съвета ще разработи критериите за отпускане на помощта за новородени.
На заседанието бе удължен и мандата на управителя на МБАЛ Казанлък д-р Кети Маналова. Тя остава на поста до май 2022 година.
Пред журналисти Маналова определи общинската болница в Казанлък като „подмладяваща се, стабилна и развиваща се“.
Средно по 11 хиляди души преминават годишно за лечение през нея, като за тях се грижат 76 лекари.
Съветниците приеха Годишната програма за дейността на читалищата в общината, гласуваха и няколко еднократни помощи от по 300 лева всяка за нуждаещи се граждани от общината.