Републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане

От 11 ноември e въведено зимното поддържане за републиканските пътища. Въпреки че в момента температурите са високи, Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира всички шофьори да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

По опорните пунктове се доставят инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките. В края на ноември предстоят проверки на наличните суровини и техниката за зимно поддържане - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н., каквито се предприемат всяка година. В проверките ще участват представители на областните пътни управления, областните дирекции на МВР и др. По райони от областните пътни управления инспекции ще се извършват всеки месец. ​