"Простете! Простени сте!", са най-често срещаните думи на този ден. Сирни Заговезни. Ден за прошка и помирение между хората

Сирни Заговезни през 2022 година е на 6-и март. Това е последният ден преди Великденските пости, които продължават 7 седмици и завършват с Великден. Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за дългия великденски пост, продължаващ 49 дни. Днешният празник е известен още и като Прошка, Поклади, Прощална неделя, Сирница, Масленица.

На Сирни заговезни всички роднини се "прощават", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите, кръстникът у кума и т.н. Самата прошка се иска като по-младите правят три поклона, целуват ръка на по-възрастните и казват "Прощавай!". Затова празникът се нарича още и Прощални заговезни. На този ден според църковния канон се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

Един от основните елементи в тази празнична обредност е ритуалното палене на огън. Самият огън е една от четирите природни стихии, поради това той е трайно свързан с българския традиционен мироглед. Той заема важно място не само в българските пролетни празници, но и в тези на съседните ни народи.

В Библията огънят е символ на Божията святост и Божия силен гняв към всеки грях. В православието причастието се сравнява с огъня на Бога, изгарящ недостойните и пречистващ достойните. Символ е на Светия Дух, изразяващ неговата укрепваща и пречистваща роля особено по отношение на човешкото съзнание.

Празничната трапеза на Срини Заговезни също е много богата на ритуали и обреди. На нея задължително присъстват ястия, приготвени от млечни продукти, яйца и бяла халва. Тогава за последен път се заговява преди строгия пост. В недалечното минало се е спазвал и ритуалът хамкане - късче бяла халва се връзва на конец и се люлее, а децата се опитват да го уловят с уста.