„Нашенци“ оживяват чрез смарт приложение в музея на Чудомир Литературно-художествен музей „Чудомир“ спечели проекта „Интерактивна изложба „Оживелите нашенци“, с финансиране от Национален фонд „Култура“ (НФК), на стойност 15 000 лв. „Той ще се реализира съвместно с фирма Perfect Ltd – Габрово, посредством уменията на Десислава и Вълко Пингелови“, споделиха от културната институция.
На входа на музея ще има поставен постер с упътване и линк за достъп до приложението. Всеки посетител, чрез личното си мобилно устройство, ще може да го инсталира и използва. За да не си пречат посетителите, когато са повече от един в залата, прослушването ще става с индивидуални слушалки, свързани към мобилните устройства.
След инсталиране на приложението при насочване камерата на мобилно устройство към картина от изложбата, посетителят ще чуе възпроизвеждане на характерни за героите от картините монолози и диалози, скечове, разкази и анекдоти, като по този начин ще получи представяне „на живо“ на героите на Чудомир.
По план посетителите на музея ще могат да се насладят на „говорещите“ картини на Чудомир до края на следващата година.