Среща-семинар на тема „ Наркотиците и употребата им от ученици и подрастващи“ се проведе в Казанлък. Веселина Божилова, автор на три книги за наркотиците и председател на сдружението и Елка Паникян- съосновател и заместник- председател на сдружението представиха темата ,,Ролята на семейството и ефектът от сдружаването на родители и съмишленици“. Елка Паникян коментира, че да бъде направен нещо като сбит портрет на родители или на зависими, е невъзможно. Защото случаите са всякакви - от много интелигентни деца, през отличници, изявени спортисти и студенти, до такива които са от семейства на разделени родители и им е липсвал контрол и обич. Всеки десети или петнайсти човек се „ закача „, независимо какъв е като интелект и като среда. Паникян още бе категорична, че на темата за наркотиците трябва да се говори много и много открито. Самата тя е родител на наркозависим. „ Още от самото начало, когато разбрах, аз уведомих близки, роднини, съседи и говорих по радиото, открито се обърнах към обществото. Аз не се срамувам от моя син, защото той е едно много прекрасно момче. Докато наркотикът не влезна в живота му, той също бе лидер, отличник, скаут, алпинист…Той не си даваше сметка, че наркотикът ще го повлече в капана си, нито аз бях достатъчно подготвена за това“, изповядва майката. Паникян признава, че всичко това е довело до едни много тежки години след това. Така според нея, е много по-продължително излизането от зависимостта. Колкото по-рано се заговори за този проблем, колкото по-рано се вземат мерки, колкото повече се интересуват родителите, даже и да го нямат проблема, но да знаят какво трябва да направят, как да наблюдават децата си, толкова по- добре. „ Всеки смята, че на него или на детето му не може да се случи нещо такова. Не е вярно. На всеки може да се случи“, категорична е Паникян.
По време на семинара бе прожектиран и кратък филм за историята на сдружението. Казанлък е един от 26 града в България, в които Сдружение „ Майки срещу дрогата“ представи своята дейност.
В рамките на срещата бе представена информация за видовете дизайнерска дрога, достъпни у нас, за начините на тяхната реклама, за влиянието, което оказват върху организма. Презентация по темата изнесе д-р Иван Добринов, завеждащ Отделението за зависимости в Психиатричната болница в Раднево.
Срещата бе организирана от Община Казанлък, Младежки общински съвет – Казанлък и Сдружение ,,Майки срещу дрогата“.