Няма училище в България, в което дизайнерската дрога или амфетамините да са непознати и да не се разпространяват.Проблемът е, че никъде и под никаква форма използващите ги не се регистрират, а това води след себе си поредица от проблеми, един от най- сериозните е тежката форма на агресия сред употребяващите ги подрастващи към техните близки. Това заяви в Казанлък психиатърът д-р Иван Добринов, завеждащ Отделението за зависимости в Психиатричната болница в град Раднево.
Употребата на амфетамините сред българските тинейджъри е със стряскащи размери, които за миналата година нареждат страната ни на трето място в Европа по този показател, допълни той. Въпреки, че реално не се знае техният брой, проблемът е изключително сериозен, а последиците от него са ежедневни.
Психиатърът с дългогодишен опит в работата си със зависимите, заедно с представители на Сдружение „Майки срещу дрогата“ организираха в Казанлък дискусия с родители, учители, училищни директори, психолози и ученици по проблема с употребата на дрога и рисковете от това.
Целта на срещата бе да се посочат различни пътища за сдружаване на хората в чийто семейства има такъв проблем, в опит да спасят децата си. Акцент бе поставен върху липсата на превантивни програми в страната за лечение на зависимите, липсата на специализирани отделения за лечение на непълнолетни и малолетни, употребяващи синтетични наркотици, пълният хаос при лечението и честите диагностични грешки, работата „на парче“ и практическото абдикиране на държавата от проблема.
Две са т.н Общи психиатрични отделения в цялата страна, в които зависимите непълнолетни и малолетни могат да е лекуват- във Варна и в София и това е крайно недостатъчно и поставя пред сериозни изпитания семействата на зависимите и самите хора с нужда от лечение. Според психиатъра, който повече от 10 години работи със Сдружение „Майки срещу дрогата“ вече има случаи на 12-14 годишни момичета и момчета зависими от синтетичната дрога. Неглижирането на проблема от страна на родителите и стигмата да си признаеш, че имаш такъв в семейството, са два от "препъните камъните" към търсенето на варианти и адекватна помощ за зависимите деца и младежи, добави той.
Тезата му бе споделени от представителите на Сдружение „Майки срещу дрогата“ ,в лицето на председателката Веселина Божилова и зам. председателката Елка Паникян.
Според Божилова, майките са тези, които са по-силният родител и по- търпеливият в битката с попадналото в капана на зависимостите дете. Те са и по-смелите при вземането на на решения, за разлика от бащите, които приемат нещата по-емоционално и по-нетърпеливо. Родителите на деца със зависимости също попадат в капана на институциите и една от задачите на нашето сдружение е да им помогнем, да им вдъхнем сили и кураж, да разберат, че не са сами и има с кой да обсъдят и потърсят помощ и съвет за проблема си. Сдружаването и създаваното на клубове на „Майки срещу дрогата“ е един от начините за това, допълни Веселина Божилова- журналисти и автор на три книги по проблема.
Най- трудно е да мотивираш човекът да разбере, че има проблем. После и да му втълпиш, че има сили да се пребори, да издържи това изпитание и стигне до по-добрия живот, сподели опит в срещите си със стотиците истории на зависими Божилова.


С лична история трогна присъстващите и Елка Паникян, според която проблемът със синтетичната дрога е „нещо страшно“, защото с нея се започва още от 14 годишни. Зависимият човек е голям манипулатор, затова е особено важно да се дефинира правилно и признае проблема, каза тя. Не бива обаче да се забравя, че колкото и да е трудно, зависимите обичат силните родетели затова семействата не бива да се предават пред проблема ида показват емоционална слабост. Трябва да се мобилизирате. Заслужава си да видиш детето си живо, каза Елка Паникян.
Д-р Иван Добринов съобщи, че през пролетта на следващата година, по идея на оперния певец Людмил Пунчев, в България ще бъде реализирана българо-германска инициатива за създаването на пилотен модел и система за превенция и лечение на зависимости у нас.

Повече по тази тема можете да видите видеата в ТВ поредицата на сдружение "Майки срещу дрогата" - "Отвори очи"