Министърът на икономиката откри нов завод за авточасти в Стара Загора

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов откри на 19 юли нов завод за производство на високотехнологични, критични компоненти за автомобили в Стара Загора. Предприятието се нарежда сред най-големите в аутомотив сектора в региона. Изградено е с инвестиции от над 50 млн.лв. на нидерландската компания Nedschroef със съдействието на търговското аташе на България в Бавария Стефан Йонков. Проектирано и изпълнено е от германското подразделение на дружеството Nedschroef.

Министърът допълни, че в следващите няколко години старозагорският регион ще предостави много възможности на компаниите, най-вече по линия на Фонда за справедлив преход. "Приоритет в следващите години ще е развитието на Стар Загора и региона. Ние трябва да разкрием нови работни места. Хората, които в момента работят и в минния сектор и в Маришкия басейн, най-вероятно ще трябва да се преквалифицират. Ние искаме да създадем нов бизнес, нови възможности тук. Това са компании с по-голям брой работни места, които да дадат възможност на всички тези хора да си подсигурят и работата и развитието на местно ниво“, каза още министър Богданов.

Той съобщи, че основен приоритет на МИИ е изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора на терен, който е към ДКК и в момента се разработва такъв проект. „Национална компания индустриални зони“ ще е операторът и структурата, с която съвместно с Общината ще се развие такъв терен.

Той посочи, че се изработва ясна стратегия за развитието на индустриалните зони в България, базирана на регионален принцип. По думите му развитието трябва да е свързано с конкретни сектори и да е обвързано с очакванията на инвеститорите в тези сектори.