Задържането на младите хора в района е важен проблем, който задължително трябва да реши новата местна власт на Казанлък.
Този проблем излиза като основен и най- важен за казанлъчани, участвали в специалното допитване на местната коалиция „Алтернативата на гражданите“, направено в Деня на българската община -12-ти октомври.
Допитването няма претенцията за изчерпателност, но дава основните насоки и нерешени проблеми до момента от казанлъшката управа, които непременно трябва да са на вниманието на новата власт в града на розите. В допитването участваха граждани на възраст от 18 до 70 години.


Посоченият като основен за решаване пред новата местна власт проблем- задържането на младите хора в района, идва на фона на десетгодишната вече съществуваща Стратегия за задържането на младите хора в района. Стратегията, която превърна община Казанлък в първата в цялата страна община с такъв документ, бе изготвена в мандата на Общинския съвет от 2007-2011 година. Въпреки наличието трета година и на висше учебно заведение- Колеж в града, усещането като цяло за липса на визия за младите хора тук, остава актуално.


Вторият по значимост за решаване от следващата местна власт в Казанлък проблем, според гражданите, е сигурността и безопасността по казанлъшките улици. Разликата между проблема със задържането в района на младите хора и усещането за сигурност по улиците на Казанлък и общината е само 2 гласа. На практика двата проблема са равностойни в съзнанието на хората и усещането им за нужда от грижа.
Очевидно направеното през последните години в тази посока в общината, като поставянето на повече камери за видеонаблюдение и полицейски патрули на определени места, в определени случаи, не са достатъчни и не дават усещането за сигурност, според резултатите от анкетата.

Новата местна власт в Казанлък задължително трябва да се погрижи и направи повече в посока здравеопазването в училищата и детските градини на територията на общината, показват данните от анкетата сред гражданите на общината. Необходимостта от предприемането на мерки и то съществени , „много повече от една медицинска сестра в училище“ , са трети във визията от нерешени проблеми за казанлъчани.
Почти идентичен е процентът на хората, за които следващата власт в Казанлък трябва да работи и за „повече места за паркиране“. Независимо от превръщането на голяма част от казанлъшките улици в своеобразни паркинги, съществена част от гражданството счита това за недостатъчно и настоява за повече места за паркиране, като е склонно и да подкрепи и нови мерки в тази посока.


Липсата на удобен транспорт в общината излиза на пето място като поставен за решаване от новата власт проблем.
Резултат е изненадващ на фона на регулярното недоволство по отношение на транспортната мрежа в общината и високият градус на очакване за реализация на проекта с новите електробуси.


Анкетата на Предизборния щаб на местната коалиция „Алтернативата на гражданите“ изненадващо регистрира и нов проблем, заявен от гражданите, който те считат за важен за решаване от местната власт.
Това е проблемът с усещането за общност.
Интерпретацията на тези даннни е още по-предизвикателна, на фона на факта, че този неотложен за решавене проблем се посочва от представители на ромската общност, участвали в анкетата.
Повечето от посочилите този проблем са жени на средна възраст, с 1 до 3 деца, и мъже под 35 години, грамотни.


Сред останалите проблеми, които задължително трябва да реши новата местна власт в града на розите са изведени:
липсата на качествени развлечения и места за отдих, дефицитът на качествени кадри за някои отрасли и проблемът с нихилизма на местна общност.


Участници в анкетата, на възраст между 18 и 30 години извеждат и други за решаване проблеми от местната власт.

Това са качеството на водата, което се определя като „ критично“, мръсният въздух в Казанлък, в резултат на остарелия автопарк, който се движи по улиците на града, чистото по казанлъшките улици, повече съдове за смет, некачествените ремонтни по пътните настилки и нуждата от сериозно внимание към пътнаат инфраструкутра в общината, а „не работа на парче“.
Тези изведени проблеми са незначителен процент, на фона на масово посочените.



За повече и видимо присъствие на органите на реда ио съществяването на контрол от тяхна страна, с цел осигуряване на сигурност и спокойствие по казанлъшките улици, искат още гражданите от местната власт в следващия мандат.
По- широк спектър от специалности, отвъд техническите профили, във висшето училище в Казанлък, е друго очакване от местната власт сред младите казанлъчани, участвали в анкетата.
По време на допитването, извън неговия предмет, бе установено, че и сред ромската общност в Казанлък е налице страх от отнемане на децата от страна на социалните служби. На въпроси на анкетьорите за източника на тази информация, 100% от дефиниралите този страх посочват като източник Фейсбук и социалните мрежи.

Проведената анкета от Предизборния щаб на местната коалиция „Алтернативата на гражданите“ няма претенция за изчерпателност на местната проблематика и официозност.
Констатираните от нея резултати маркират усещането на местната общност по отношение на направеното до момента в общината и как то намира отражение в живота на хората и усещането им за промяна.



Изводите от допитването са много и в различни посоки. Те със сигурност са и предизвикателство за всяка местна власт: изпълнителна и законодателна, която има чуваемост за алтернативите, за които настояват гражданите, както и за законодателната визия по поставените от гражданите проблеми.

Няма проблем без решение.


Важно е да се знае кой знае правилните решения!

Има ги в бюлетината.
„Алтернативата на гражданите“


№70 в бюлетината с кандидати за общински съветници



На 27 октомври на изборите в община Казанлък .

https://www.facebook.com/alternativatanagrazhdanite/

https://alternativatanagrazhdanite.com

http://www.zakazanlak.bg/alternativata-na-grazhdanite-mestni-izbori-2019-43





Купуването и продаването на гласове е престъпление!